Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blitzere klare til å aksjonere mot politiet

Stein Lillevolden og mange støttespillere allerede på plass sammen med afghanerne. Flere SMS-aksjoner for å moblisere aksjonister i kveld

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et titalls blitzere, medlemmer av SOS Rasisme og andre aktivister troppet i kveld opp ved Domkirka i Oslo, der sultestreikende afghanere nå venter på å bli tvunget vekk av politiet.

- Vi kommer til å holde øye med hva som skjer, fortalte Blitz-veteran Stein Lillevolden til Dagbladet.no.

Kan bli mange flere

Han sto sammen med de sultestreikende og diskuterte situasjonen med blant andre kjendis-radikaler Tron Øgrim og tidligere blitzere.

Lillevolden ville ikke utdype hva blitzerne vil foreta seg når politiet kommer, men minst to forskjellige SMS-aksjoner pågår nå for å trekke mange flere folk til domkirkeplassen.

«Politiet vil fjerne de sultestreikende afghanerne. Vi forsøker å slå ring rundt dem når det aksjoneres. Trenger folk som kommer på varsel. Spre!», heter det i den ene meldingen som sendes ut, mens en lignende beskjed er levert i en masseutsendelse fra SOS Rasisme.

Aktivistene som allerede er på plass er utstyrt med megafon og kameraer som trolig skal dokumentere politiets opptreden. Flere musikere, blant dem rapperne i Gatas Parlament, underholder i kveld på gressplenen for å markere sin støtte til afghanerne.

Nå skal de ut

MOBILISERER: I 20-tida var rundt ti blitzere på plass sammen med folk fra SOS Rasisme og satte seg ned på gresset sammen med afghanerne. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
MOBILISERER: I 20-tida var rundt ti blitzere på plass sammen med folk fra SOS Rasisme og satte seg ned på gresset sammen med afghanerne. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Bakgrunnen for at norske støttespillere nå kommer massivt på banen er at det tidligere på dagen ble kjent at myndighetene ikke vil forhandle mer med de sultestreikende, eller la seg presse til gjenåpning av asylsakene. Politiet skal nå hente de mange titalls afghanske aksjonistene ut fra domkirkeplassen og frakte dem til et sted som foreløpig holdes hemmelig.

- Jeg kan bekrefte at Oslo politidistrikt har mottatt og vurdert en anmodning fra domprosten og byrådslederen i Oslo om å fjerne de sultestreikende afghanerne ved Domkiren, og at vi vil etterkomme denne, sa visepolitimester og ordenssjef Roger Andresen i Oslo politidistrikt i ettermiddag.

Men tidspunktet for når ordren om å frakte afghanerne bort fra domkirkeplassen vil bli iverksatt holdes i kveld hemmelig.

- Det vil jeg ikke si noe om, dette er en sak der vi ikke uttaler oss, sier operasjonsleder Even Gjørstad ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no

- Situasjonen på stedet er noe endret i kveld. Vil dere måtte ta i bruk store mannskaper?

- Hvis eller når vi foretar oss noe har vi alltid tilstrekkelige mannskaper til å gjennomføre en aksjon, konstaterer Gjørstad.

Han vil heller ikke opplyse om hvor de sultestreikende vil bli fraktet. • Les om hvorfor 22 år gamle Khalighdad Abdulahi sultestreiker i nettmøtet med ham tidligere i dag.

Blitzere klare til å aksjonere mot politiet
<B>KLAR TIL AKSJON:</B> Om de norske aktivistene holder stand helt til politiet kommer kan aksjonen mot de sultestreikende bli en bråkete affære.
<B>GAMLE I GAMET:</B> Stein Lillevolden (t.h.) og Tron Øgrim viste ansikt ved Domkirka i kveld.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling