Blitzere til Sverige i buss for å lage nazi-trøbbel

Massive demonstrasjoner mot snauskalle-fakkeltog i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folk fra både voldelige og fredelige antirasist-miljøer i Norge, Danmark og Tyskland er ventet til Salem utenfor Stockholm i dag. Der frykter politiet at rundt tusen såkalte nynazister og et ukjent antall venstreekstremister skal støte sammen i løpet av ettermiddagen.

Anledningen er den årlige nynazist-pregede marsjen arrangert av paraplygruppen som kaller seg Salemfonden.

Store styrker fra opprørspolitiet er ventet å slå en jernring rundt deler av byen, og vil trolig forsøke å holde gruppene fysisk adskilt så langt det lar seg gjøre. Begge sider har mobilisert i flere uker før demonstrasjonene, og trolig vil mange hundre møte opp, også om deler av aksjonene skulle utvikle seg til å bli ulovlige.

Nordmenn på plass

To busser med personer fra henholdsvis Blitz-miljøet og SOS Rasisme har dratt fra Oslo for å gjøre seg klare til demonstrasjoner sammen med nordiske meningsfeller.

- Vi er 50 stykker i vår buss. Vi skal delta på en fredelig markering mot rasisme sammen med blant andre LO i Stockholm, og drar ikke til Salem denne gangen, i hvert fall ikke under nazidemonstrasjonen. Der var det for kaotisk sist, med autonome fra Tyskland og Danmark som var mest opptatt av å lage bråk, sier nestleder Ola Melbye Pettersen i SOS Rasisme, som understreker at organisasjonen har en klar ikkevoldsprofil.

Hva Blitz planlegger, er mer uklart, men lite tyder på at de skal holde seg unna Salem.

- De drar i sin egen buss, og den vet jeg ingenting om, hevder Melbye Pettersen.

MOT NYNAZISTER: Norske Blitzere tilbringer helgen i Sverige for å demonstrere mot nynazister i Salem utenfor Stockholm. Arkivfoto: Scanpix
MOT NYNAZISTER: Norske Blitzere tilbringer helgen i Sverige for å demonstrere mot nynazister i Salem utenfor Stockholm. Arkivfoto: Scanpix Vis mer

Etter det Dagbladet.no erfarer har politiet i både Norge og Sverige god tid i forveien skaffet seg informasjon om nordmennene som i dag er på plass i Sverige, enten de er antirasister eller høyreekstreme.

- Vi samarbeider tett med svensk politi i forkant av disse demonstrasjonene, opplyser politiinspektør Iver Stensrud, som leder Seksjon for organisert kriminalitet ved Oslo politidistrikt.

Han vil ikke kommentere politiets forberedelser ytterligere, men etter det Dagbladet.no forstår ble de norske aktivistene ikke forsøkt stoppet på svenskegrensa.

Lovlige demonstrasjoner først

Fakkeltoget nynazistene danner er på papiret ment som en «minnemarkering» for Daniel Wretström, en 17 år gammel «skinhead» som ble drept på gata i Salem i 2000 og har blitt en form for martyr for høyreekstreme i Norden.

Sent fredag kveld ble det klart at det har blitt gitt en endelig tillatelse til henholdsvis Salemfondens marsj og motdemonstrasjen til Nettverket mot rasisme også i år. Det har vært stor politisk strid om den mildt sagt kontroversielle massemønstringen, og Salem kommune har i flere dager prøvd å få trukket tilbake politiets opprinnelige klarsignal.

Allerede i 12-tida starter antinazister en planlagt demonstrasjon i sentrum av Salem, et arrangement som skal være avsluttet før nynazistene velter inn i byen seinest klokka 16. Det er imidlertid all grunn til å tro at de to sidene vil søke en form for konfrontasjon i løpet av dagen.

Melbye Pettersen i SOS Rasisme spår at rundt 1000 nynazister vil dukke opp til markeringen.

Blitzere til Sverige i buss for å lage nazi-trøbbel

- Det er i så fall mindre enn enkelte andre år, men likevel et alt for høyt tall.