Blitzere tilbake fra Chiapas

De norske ungdommene som ble arrestert i Chiapas i Mexico, kom i dag tilbake til Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dekket til med hetter og geriljaskjerf ble de to søstrene Nora og Kaja Langeland eskortert av Espen Lauritzen (26), som snakket for alle tre.

De tre tilhører «Solidaritet Norge - Zapatas», og kom til Norge med SAS fra Newark ved New York. På Fornebu ble de møtt av frontfigur Stein Lillevolden fra Blitz og andre venner og kjente.

De tre ble pågrepet av mexicanske regjeringssoldater tirsdag ettermiddag lokal tid ved landsbyen Dies de Avril. Ungdommene sto ved en veisperring som lokale indianere fra landsbyen hadde satt opp for å hindre soldater i å komme inn i landsbyen.

- Vi var ikke med på å sette opp veisperringer, men vi sto i nærheten. Vi fikk ikke fysiske skader, selv om vi fikk noen slag under arrestasjonen, sier Lauritzen.

200 soldater

Lauritzen forteller at omtrent 200 soldater aksjonerte mot omtrent 150 landsbybeboere.

Det kom noen slag og spark, men vi fikk ikke fysiske skader. Vi ble plassert på et lasteplan, ble siktet på med våpen, og fikk hette over hodet, sier Lauritzen.

Soldatene skal ha løsnet skudd og avfyrt tåregass mot den øvrige landsbybefolkningen. En ung mexicaner, som ble arrestert sammen med nordmennene, ble senere på kvelden slått og sparket til blods mens nordmennene så på, forteller Lauritzen.

Han forteller at de tre ble fraktet til en by i nærheten, hvor de ble truet til å stille opp på bilder med gerilja-symboler. Deretter ble de fraktet med første fly til Mexico by, deretter USA og så Norge, etter én uke i Chiapas.

De tre ble utvist for fem år, og ble fulgt av tre politibetjenter fra Mexico helt fram til passkontrollen på Fornebu.

TILBAKE: Espen Lauritzen (i midten) holdt en improvisert pressekonferanse på flyplassen for de tre blitzerne som nå er tilbake fra Mexico.