Blitzere utvist - men gir seg ikke

GÕTEBORG (Dagbladet): Arrestasjonen av fire aktivistkolleger i Göteborg i går gjør Blitz-ungdommen fra Oslo enda mer oppglødd før demonstrasjonene på EU-toppmøtet. De forbereder seg på å møte Sveriges største politioppbud noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når president George W. Bush lander i dag klokka 11.15, er 1700 politifolk og over 100 Secret Service-menn på vakt. Mellom 25000 og 40000 demonstranter er ventet til Göteborg for det største politiske møtet landet noen gang har arrangert. Anledningen er samlingen av EUs regjeringssjefer, men det første amerikanske presidentbesøket på svensk jord forvandler toppmøtet til et gigantisk politisk show.

På kne

Midt opp i det hele sitter et par norske ungdommer på kne. De maler på banneret «GLOBAL RESISTANCE» som de ikke ble ferdige med dagen før. Da ble to jenter og to gutter i 20-årsalderen, alle tilknyttet Blitz, overrasket av politiet på et loft i Göteborg.

- De gjorde ikke annet enn å male parolen. Nå sitter de i fengsel og venter på å bli kjørt tilbake til Norge. Det er et eksempel på det vanvittige kontrollsamfunnet i Europa som vi er her for å demonstrere mot, sier talsmann for blitzerne, Runar Fjeld. I tillegg til de vanlige demo-forberedelsene har han brukt hele dagen på å kommunisere med advokat, politi og presse. Men han klarte ikke å forhindre utvisningen.

Finlandshetter

Politiet sier til Dagbladet at de fire blitzerne mistenkes for ulovlig inntrenging i bygården de oppholdt seg i. Det er den formelle grunnen til at de sitter inne i påvente av utvisningen. Den virkelige grunnen, derimot, er at politiet mistenker dem for å planlegge bråk under toppmøtet:

Et par poser med finlandshetter, fløyter og instruksjonsmanualer for takling av politiet ble funnet.

- De fire hadde fått låne en leilighet av bekjente og oppholdt seg helt lovlig på loftet for å male parolene, sier Fjeld.

- Hva trengte de finlandshettene til?

- Det er ikke ulovlig med finlandshetter i Sverige, og de ble heller ikke siktet for det. De er rett og slett forvist uten lov og dom, sier Fjeld.

De fire ungdommene har ikke like mye å forklare som de fem danskene som ble arrestert i Göteborg dagen før. I leiligheten de oppholdt seg i, ble det funnet eksplosiver og en granatkaster. Runar Fjeld benekter at blitzerne er innstilt på noe som er i nærheten av voldelige aksjoner. Verken han eller noen av de andre som er innkvartert på Hvitfeldska gymnas, vil imidlertid vise ansiktet på trykk. Innenfor veggene på skolen er det strengt fotoforbud.

- Vi vil ikke bli gjenkjent som enkeltpersoner. Utvisningen er jo et bevis på at vi må være forberedt på hva som helst.

Flere i vente

- Dere er ikke vel paranoide?

- Nei, når vi ser hvordan politiet allerede har oppført seg, er dette nødvendig, sier Fjeld.

Det er trolig ikke flere enn hundre blitzere i Göteborg, men sammen med de kollegene i det såkalte autonom-miljøet i andre land utgjør de en gruppe politiet frykter.

Mellom 1000 og 1500 norske medlemmer av en rekke norske organisasjoner kommer til Göteborg i dag og i morgen for å delta på en rekke markeringer mot både Bushs miljøpolitikk og EUs markedsliberalisme.

BLITZ PÅ TUR:</B> De norske ungdommene fra Blitz-miljøet som er kommet til Göteborg for å demonstrere mot George W. Bush og EUs toppmøte, vil ikke ha ansiktene sine på trykk etter at det svenske politiet har begjært fire av aktivistkollegene deres utvist fra landet. I går kveld var de travelt opptatt med å forberede dagens markeringer.