Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blix avfeier USA-bevis

Våpeninspektørene gjorde bare tre funn etter å ha lett flere hundre steder i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tenkte: Herregud, hvis dette er de beste etterretningene de har, og vi ikke finner noen ting, hva da med resten av etterretningene? sier Hans Blix i et intervju med BBC. Der kommenterer han blant annet jakten på bevis for at Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen.

Han forteller at våpeninspektørene ble lovet «den beste informasjon som var tilgjengelig». De lette i elleve uker på flere hundre steder.

- I bare tre tilfeller fant vi noe, og ikke i noen av disse sakene var det masseødeleggelsesvåpen. Det sjokkerte meg litt, det må jeg innrømme, sier Blix.

Avviser kritikken

Natt til i går fastholdt Rumsfeld at mangelen på våpenfunn ikke beviser noe som helst.

- Vi har ikke funnet Saddam Hussein heller, men det er vel ingen som hevder at han ikke eksisterte av den grunn, sa USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld.

Rumsfeld gir også uttrykk for at han ikke synes at arbeidet med å få en demokratisk valgt regjering i Irak, går for sakte.

- Hvis man tenker på det, så ble Adolf Hitler valgt. Valg er ingen sikker dommer. Man vil ikke ha et valg på et tidspunkt og en diktator i neste omgang, sa Rumsfeld på en pressekonferanse på Capitol Hill.

Hitler grep makten i 1933 etter at hans Nasjonalsosialistiske Arbeiderparti hadde fått overveldende støtte i valget året før.

Framtida

Framtida for Irak bør være et samlet land som viser respekt for landets religiøse og etniske grupper, og som ikke truer landets naboer, mener Rumsfeld.

- Vil det skje i løpet av fem minutter? Nei, det vil nok ikke det, sa han.

Han sa videre at irakerne burde ha en drøfting i «et slags grunnlovskonvent, en prosess som skal lede fram til en slags interimsmyndighet og som skal gi en permanent regjering».

- Hvor fort dette bør skje, vet jeg ikke, sier Rumsfeld.

BLIX' SISTE SANG: Hans Blix kom i går med sin aller siste rapport til FNs sikkerhetsråd. Han går nå av som leder for våpeninspektørene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media