Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blix ler av homserykter

- Bastards, sier våpeninspektør Hans Blix (75) om sine fiender, og ler av homserykter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bastards. Det er ordet den avtroppende svenske sjefen for FNs våpeninspektører, Hans Blix, bruker om sine fiender i Washington i et åpenhjertig intervju med den britiske storavisa The Guardian.

Den frittalende våpeninspektøren var langt fra like populær hos alle amerikanere under Irak-krigen. En rekke av hans motstandere spredde rykter om den 75 år gamle svensken, som at han skule være mer interessert i å inspisere luksusrestaurantene i New York enn antatte våpenlagre i Irak.

- Det finnes drittsekker som spredde rykter og som plantet utrivelige saker hos mediene, sier Blix til The Guardian om svertekampanjen.

- Ikke at jeg brydde meg så mye om det. Det var som et myggstikk om kvelden som er der om morgenen - et irritasjonsmoment.

- Ikke homoseksuell

Men også irakerne spredde rykter om den svenske tobarnsfaren. Blant annet ble det forsøkt plantet et rykte om at han var homoseksuell, da han og hans kone Eva bodde på separate adresser - hun i Stockholm og han i New York.

- Senere fikk vi høre at jeg skulle ha fortalt det til min kone, og at hun hadde svart «Det har jeg aldri merket», sier han.

- Og det hadde ikke jeg heller, legger 75-åringen til og ler.

I intervjuet forteller Blix også at amerikanerne la press på hans inspektører, for å få dem til å bruke et mer «skadelig» språk i rapportene sine.

Nye spørsmål ved Irak-krigen

I et annet intervju, med den franske avisa Le Monde, tar Blix til orde for at det bør stilles spørsmål ved om noen skal få gå til krig basert på informasjon fra etterretningsorganisasjoner, uten å ha støtte fra FN.

- Dette er ikke første gang at det er blitt brukt makt basert på informasjon som senere viste seg å være gal, sier Blix, til den franske avisa, ifølge NTB.

Om tre uker forlater Blix jobben som sjef for våpeninspektørene, en jobb han har hatt i litt over tre år. Han gleder seg til å flytte hjem til Stockholm og sin hustru Eva.

<B>GODT HUMØR: </B>Den avtroppende våpeninspektør-sjefen er i godt humør om dagen. Her er han avbildet under et intervju med nyhetsbyrået AP, tirsdag denne uka.<br>Foto: AP
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media