Blix sier at Irak ikke er til å stole på

Det er ikke mulig å stole på Irak når det gjelder avvæpning. Men det er bare FNs sikkerhetsråd som kan avgjøre når våpeninspeksjonene skal avsluttes, sier sjefen for våpeninspektørene Hans Blix.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Inspeksjonsprosessen tar lengre tid enn ventet, men den bør fortsette dersom den støttes av trusselen om militærmakt og dersom Irak samarbeider, sa Blix i et intervju med nyhetsmagasinet Time.

- Selvsagt har de ingen troverdighet. Om de hadde det før, mistet de all troverdighet i 1991. Jeg kan ikke se at de har fått ny troverdighet, sa Blix.

På den annen side må det være konkrete bevis før man kan si om Irak har gjort seg skyldige i «alvorlige brudd» på FN-resolusjonene.

- Det må være solide bevis for alt. Om det ikke er bevis eller man ikke kan finne det, sier jeg rett og slett: Beklager, jeg finner ikke bevis, og jeg kan ikke garantere eller anbefale noe, sa han.

Blix sa han kanskje aldri ville kunne si hvor det er blitt av de kjemiske og biologiske våpnene Irak har produsert og nå sier er ødelagt. Han sa også at det er litt underlig at regimet i Irak hevder ikke å ha dokumentasjon for at våpnene er ødelagt.

Han ville ikke ha noen formening om Irak har gjort seg skyldig i «alvorlige brudd» på FN-resolusjon 1441, som krever full avvæpning.

- I siste instans er dette et politisk spørsmål, sa han.

Blix legger fram sin neste rapport om våpeninspeksjonene kommende lørdag. Han har også satt lørdag som frist for Irak til å ødelegge raketter som har en større rekkevidde enn tillatt.

(NTB) Times intervju med Blix