Blod fra ebola-overlevende selges på svartebørsen

- Kan være livsfarlig, advarer eksperter.

SELGES ILLEGALT:  Flere ebola-smittede har blitt behandlet med blod fra overlevende, og WHO har pekt på blodoverføring som en lovende (men utestet) behandling for ebola-pasienter. Nå advarer de mot svartebørser som selger de overlevendes blod ulovlig. Bildet viser helsearbeidere ved Leger uten grensers behandlingssenter i Kailahun i Sierra Leone 15. august i år. Foto: Carl de Souza / AFP Photo / NTB Scanpix
SELGES ILLEGALT: Flere ebola-smittede har blitt behandlet med blod fra overlevende, og WHO har pekt på blodoverføring som en lovende (men utestet) behandling for ebola-pasienter. Nå advarer de mot svartebørser som selger de overlevendes blod ulovlig. Bildet viser helsearbeidere ved Leger uten grensers behandlingssenter i Kailahun i Sierra Leone 15. august i år. Foto: Carl de Souza / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Verdens helseorganisasjon (WHO) har pekt på blod fra overlevende ebola-ofre som én av de mulige behandlingene mot det dødelige ebola-viruset.

Nå advarer de mot svartebørser som selger blod til smittede i Vest-Afrika.

- Blodoverføring kan være livsfarlig hvis det ikke blir gjort på riktig måte, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens Legemiddelverk.

Selger blod Legemiddelfirma over hele verden jobber på spreng for å utvikle en vaksine eller medisin for å få bukt med ebola-utbruddet. I flere land er viruset fremdeles fullstendig ute av kontroll.

Og i desperasjon tar syke behandlingen i egne hender.

Etter et krisemøte i Genève, har Verdens helseorganisasjon (WHO) pekt på blodoverføring fra overlevende som en lovende behandling mot ebola-viruset, på kort sikt. Men mens WHO jobber med å sette opp et system for blodoverføring, selges «friskt» blod på svartebørser i Vest-Afrika.

Redd for smitte WHOs eksperter advarer om at det illegale blodet ikke nødvendigvis er testet for andre sykdommer, som for eksempel HIV. I tillegg er de bekymret for at blodet ikke blir innhentet og oppbevart på riktig måte.

- I disse landene er det jo mange som er smittet med for eksempel malaria. Å gi blodoverføring kan være livsfarlig, hvis det ikke blir gjort på riktig måte, sier Madsen i Legemiddelverket.

Da den amerikanske legen Kent Brantly ble smittet med ebola, fikk han overført blod fra en friskmeldt pasient. Det er imidlertid uklart om det er antistoffene i blodoverføringene, eller det eksperimentelle medikamentet ZMapp, som har hjulpet legen.

- Det kan ha bidratt til at han overlevde, men det kan vi ikke si sikkert. Når de skal behandle en person med ebola, så handler det om å gi støttende behandling til pasientens eget forsvarssystem, så forsvarssystemet kan drepe viruset, sier Madsen.

Med dødelig utfall Når kroppen bekjemper ebola, dannes det antistoffer i blodet. Det er disse antistoffene som kan overføres til syke og hjelpe dem med å bekjempe sykdommen.

 - Når du får infeksjon av et virus, så vil kroppens forsvarssystem danne antistoffer mot infeksjonen. Disse vil være i kroppen også en tid etter pasienten har blitt frisk, og kan hjelpe andre pasienter, forklarer Madsen i Statens legemiddelverk.

Denne metoden er lagt fra ny. Tidligere har innsprøyting av antistoffer blitt brukt til å behandle blant annet hepatitt. Men forskerne er lagt fra sikre på om denne metoden vil kurere ebola-syke.

- Og du må være uhyre forsiktig. Hvis du gir blod med feil blodtype til en pasient, så kan det gi dødelige komplikasjoner, sier Madsen.

Strengt portforbud Å opplyse om farlig blod er bare ett av mange tiltak i kampen mot ebola-viruset. Misinformasjon i befolkningen har vært en av de største utfordringene for å stoppe spredningen, med heksedoktorer som har solgt falske kurer og en lokalbefolkning som ikke tror på myndighetene.

I Sierra Leone har regjeringen nå innført et strengt portforbud for å stoppe spredningen.

Under portforbudet skal myndighetene gå fra dør til dør og informere om ebola i team på tre: En helsearbeider, en frivillig arbeider og en lokalkjent.

TROR PÅ BLODOVERFØRING:  Verdens helseorganisasjon (WHO) vil nå prøve å stoppe salget av blod fra ebola-overlevende på svartebørsen i Vest-Afrika. Her tar helsearbeidere på et sykehus i Kenema, Sierra Leone, blodprøve av en ebola-pasient i sommer. Foto: Tommy Trenchard / Reuters / NTB Scanpix
TROR PÅ BLODOVERFØRING: Verdens helseorganisasjon (WHO) vil nå prøve å stoppe salget av blod fra ebola-overlevende på svartebørsen i Vest-Afrika. Her tar helsearbeidere på et sykehus i Kenema, Sierra Leone, blodprøve av en ebola-pasient i sommer. Foto: Tommy Trenchard / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Slik håper de å oppdage flere smittede. For jo tidligere i sykdomsprosessen smitten oppdages, jo større sjanse er det for at kroppen selv klarer å bekjempe infeksjonen.

For mange syke Men kritikerne mener regjeringen neppe klarer å sjekke hele befolkningen på tre dager. I tillegg fryktes konsekvensene av at folk ikke får kjøpt mat og vann, eller får inntekt, på hele tre dager.

Og dersom helsearbeiderne skulle oppdage mange nye syke, er det ikke sikkert de har kapasitet til å behandle alle. Leger Uten Grensers sentre i Liberia og Sierra Leone er fylt til randen med ebola-pasienter.

- Hver dag må vi vende syke mennesker bort, fordi vi ikke har plass, skriver Stefan Liljegren i Leger Uten Grenser fra et av behandlingssentrene i Liberia.

WHO jobber nå med lokale myndigheter for å sette opp trygge systemer for blodoverføring. Men dette blir neppe vidunderkuren alle nå venter på, ifølge Madsen.

- Blodoverføring kan uansett aldri bli noen massebehandling som hjelper mange mennesker, for metoden er alt for komplisert og vanskelig, sier Madsen til Dagbladet.

WHO håper imidlertid å ha en vaksine klar i november.

BRUKER BLOD SOM BEHANDLING:  Blodoverføring fra ebola-overlevende har blitt brukt som behandling på flere amerikanske leger som har overlevd ebola-viruset. Det er imidlertid ikke sikkert om det var blodoverføringen, eller andre medisiner, som kurerte dem. Bildet viser helsearbeider på et sykehus i Monrovia den 6. september. Foto: Dominiwue Faget / AFP Photo / NTB Scanpix
BRUKER BLOD SOM BEHANDLING: Blodoverføring fra ebola-overlevende har blitt brukt som behandling på flere amerikanske leger som har overlevd ebola-viruset. Det er imidlertid ikke sikkert om det var blodoverføringen, eller andre medisiner, som kurerte dem. Bildet viser helsearbeider på et sykehus i Monrovia den 6. september. Foto: Dominiwue Faget / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer