Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Valget i Pakistan:

Blod, kaos og anklager om juks. I dag avgjøres Pakistans framtid

For tredje gang i landets historie skal Pakistan velge en sivil regjering. Det har kostet mange pakistanere livet.

VALG I PAKISTAN: I dag går 106 millioner pakistanere til stemmeurnene. Veien hit har vært lang, blodig og kaotisk. Her fra et valgkamparrangement i Lahore. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
VALG I PAKISTAN: I dag går 106 millioner pakistanere til stemmeurnene. Veien hit har vært lang, blodig og kaotisk. Her fra et valgkamparrangement i Lahore. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nærmere 106 millioner pakistanere med stemmerett skal i dag velge Pakistans neste statsminister. Det er tredje gang i historien at landet velger en sivil regjering, og første gang at to demokratiske valg holdes etter hverandre.

Veien til valgurnene har vært lang, den har vært kaotisk og den har ikke minst vært blodig.

I morges, like etter at valglokalene åpnet, ble minst 28 personer drept i det som skal ha vært et selvmordsangrep i byen Quetta i provinsen Balutsjistan. IS har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Dagens angrep er bare et av mange.

SELVMORDSANGREP: Rundt 30 personer ble drept og flere skadet da en selvmordsbombe sprengte utenfor et valglokale i Quetta, Pakistan. IS har påtatt seg ansvaret for angrepet. Video: AP Vis mer

Mange drept

Den 13. juli mistet flere enn 149 personer livet i et selvmordsangrep mot et valgkamp-arrangement i Mastung, også i provinsen Balutsjistan, ifølge Al Jazeera. Også da tok IS på seg ansvaret for angrepet, men det samme gjorde også pakistanske Taliban.

Det var den tredje dødelige hendelsen som fant sted i Pakistan den uka.

Samme dag ble minst fire personer drept i en annen eksplosjon i Bannu i provinsen Khyber Pakhtunkhwa.

10. juli ble den prominente politikeren Haroon Bilour og 19 andre personer drept i et selvmordsangrep mot et annet valgkamp-arrangement i Peshawar, vest for Islamabad.

Pakistanske Taliban påtok seg ansvaret for dette angrepet, som også drepte Bilours far i 2012, ifølge Al Jazeera.

Før disse angrepene hadde minst 158 personer blitt drept i rundt 120 forskjellige angrep i løpet av seks uker, skriver Al Jazeera, og siterer Pakistans institutt for fredsstudier.

Avsatte statsministeren

Veien til dagens valg har vært like kontroversiell og kaotisk som den har vært blodig.

I fjor ble daværende president Nawaz Sharif avsatt etter korrupsjonsanklager. Han var leder for partiet Pakistans muslimske liga-Nawaz (PML-N). Han ble deretter tiltalt, og i juli i år ble han dømt in absentia, altså mens han ikke var til stede.

AVSATT OG DØMT: Pakistans tidligere statsminister, Nawaz Sharif, er dømt for korrupsjon. Han ble avsatt i juli fjor. Foto: Reuters / NTB Scanpix
AVSATT OG DØMT: Pakistans tidligere statsminister, Nawaz Sharif, er dømt for korrupsjon. Han ble avsatt i juli fjor. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Nawaz befant seg i London, hvor hans kone ligger på sykehus. I samme by skal den tidligere statsministeren ha hatt flere eiendommer i det velstående nabolaget Mayfair, som han, ifølge dommen, hadde tilegnet seg på ulovlig vis.

Straffen var ti år i fengsel og en bot på åtte millioner pund, om lag 80 millioner norske kroner. Og tiltalen mot ham ble bygget på avsløringer fra de såkalte «Panama papers»-dokumentene, som avdekket skatteparadiser.

13. juli ble Nawaz pågrepet på flyplassen i Lahore, etter å ha kommet hjem fra London. Også hans datter, Maryam Nawaz, ble pågrepet. Begge er nå fengslet.

Dette er kandidatene

Som følge av korrupsjonsanklagene, ble Nawaz Sharif fradømt retten til å stille til politisk valg for livstid av Pakistans høyesterett. Partiet PML-N måtte derfor finne en ny leder.

Da vendte PML-N til Nawaz' bror.

KANDIDAT: Shehbaz Sharif er leder for PML-N. Foto: NTB Scanpix
KANDIDAT: Shehbaz Sharif er leder for PML-N. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Shehbaz Sharif (66), PML-N: Shehbaz var øverste leder i Pakistans mest folkerike provins Punjab, og har rykte på seg for å være en kompetent administrator, ifølge Reuters. Under årets valgkamp har partiet fokusert på sin økonomiske suksess, og lover store energi- og infrastruktur-investeringer fra Kina. PML-N, som har regjert siden 2013, har ikke klart å øke skatteinntektene til landet, skriver The Guardian. Han er yngre og blir ansett for å være mindre karismatisk enn sin bror, Nawaz, skriver AFP.

KANDIDAT: Bilawal Bhutto-Zardari er leder av PPP. Foto: NTB Scanpix
KANDIDAT: Bilawal Bhutto-Zardari er leder av PPP. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bilawal Bhutto-Zardari (29), PPP: Lederen for Pakistan People's Party, altså Pakistans folkeparti (PPP), heter Bilawal Bhutto Zardari. Hvis det navnet høres kjent ut, er ikke det rart. Bilawal er sønn av Benazir Bhutto, Pakistans tidligere statsminister. Da hun ble valgt til statsminister i 1988, ble hun den første kvinnelige stats- eller regjeringssjefen i et muslimsk land. Hun ble drept i 2007, og da mistet partiet fotfestet. Familienavnet Bhutto veier imidlertid fremdeles tungt i Pakistan, og med Bhuttos sønn Bilawal har PPP fått en oppsving, skriver The Guardian.

KANDIDAT: Imran Khan er leder av PTI. Foto: NTB Scanpix
KANDIDAT: Imran Khan er leder av PTI. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Imran Khan (65), PTI: Lederen for Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) er 65 år gamle Imran Khan. Han er en tidligere cricket-stjerne i landet, og utdannet ved Oxford i Storbritannia. De siste 20 år har han vært politiker, og er ansett som PML-Ns fremste motstander i årets valg. I vesten er han mest kjent for å være playboy og idrettsstjerne. Dette imaget har han jobbet hardt for å bli kvitt, blant annet ved å vise hengivenhet til islam, skriver Reuters og AFP. Han har møtt motstand fra Pakistans mer sekulære og moderate befolkning for å ville forhandle med Taliban.

Dødt løp

Det er også flere kandidater og flere partier i Pakistan, men på meningsmålingene er det PTI, PPP og PML-N som er størst..

Dagens valg blir av meningsmålingene karakterisert som dødt løp mellom Imran Khans PTI og Shehbaz Sharifs PML-N. Det er en av disse kandidatene som ventes å gå seirende ut av valget.

Men for å danne regjering, trenger trolig partiet som får størst oppslutning støtte av Bilawal Bhutto-Zardaris PPP.

Til sammen skal det velges 272 representanter til Pakistans underhus, den føderale lovgivende forsamling, i dag. Det skal også velges representanter til Pakistans provinsforsamling.

Et parti trenger 137 representanter for å kunne danne regjering på egen hånd. Hvorvidt noen får dette, er uvisst. Derfor kan Bilawal Bhutto-Zardaris PPP ende i vippeposisjon, og kan derfor få mye makt etter at stemmene telles opp.

I tillegg til de 272 plassene til Pakistans underhus i dag, er det også 70 reserverte plasser til kvinner, religiøse minoriteter og andre politiske partier. Plassene til andre partier blir tildelt dem basert på andelen av stemmer de får totalt i valget.

Anklager militæret for juks

Under valgkampen i Pakistan har det flommet over av anklager om valg-manipulasjon. Særlig det pakistanske militæret har vært gjenstand for mange av anklagene, skriver Washington Post.

Militæret i Pakistan har styrt Pakistan mye lengre enn sivile regjeringer har. Under årets valg har de blitt anklaget av PML-N for å støtte Imran Khans PTI, skriver Al Jazeera.

De hevder at avsettelsen av Nawaz Sharif var politisk motivert, og at militæret i Pakistan presset domstolene til å fjerne Nawaz Sharif og PML-N fra makta. De hevder også at militæret jobber med å hjelpe Imran Khans PTI til valgseier.

Både det pakistanske militæret og PTI nekter for dette.

Valgresultatet i Pakistan ventes å bli klart torsdag.

PÅGREPET: TV 2-reporteren Kadafi Zaman skulle dekke de voldsomme demonstrasjonene i Pakistan, da han ble pågrepet og fengslet. Video: AP / NTB Scanpix, Waqas Rauf / Dawam News Vis mer