Blod og kaos

LOS ANGELES/OSLO (Dagbladet): - Det er ingen koordinering, bare kaos, sa en sjokkert overlevende. Biler og mennesker ble slengt gjennom lufta av den voldsomme bilbomben utenfor den amerikanske ambassaden i Kenya. Hundrevis av sivile, US marines og hjelpearbeidere lette etter overlevende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 80 mennesker er drept og 1700 såret etter to blodige terrorangrep på USAs ambassader i Nairobi og Dar es Salaam. De fleste ofrene var intetanende kenyanere, men åtte amerikanere - en av dem barn - ble også drept av de voldsomme terrorbombene mot supermaktens ambassader.

Seks amerikanere er fremdeles savnet.I Tanzania er fem drept. Ingen av dem er amerikanere

Voldsomt

Biler og mennesker ble slengt gjennom lufta av den voldsomme bilbomben utenfor ambassaden midt i sentrum av storbyen Nairobi. USAs ambassadør i Kenya, Prudence Bushnell, fikk selv ansiktsskader og ble hjulpet ut av ruinene av en blødende medarbeider.

Hundrevis av sivile, US marines og hjelpearbeidere lette etter overlevende i de utbrente bilene og restene av det som hadde vært en moderne kontorbygning. Sju amerikanske ambassademedarbeidere og ett barn er drept.

- Det er ingen koordinering, bare kaos, sa en sjokkert overlevende til CNN. Men drepte og sårede ble raskt sendt av gårde til byens sykehus.

Det norske Røde Kors-paret Ola og Kari Skuterud var i går travelt opptatt med å hjelpe dem som var rammet av den grusomme tragedien. To nordmenn var i Nairobi sentrum da bomben smalt, men slapp unna uten andre men en et kutt i en hånd.

Koordinerte angrep

Omtrent samtidig gikk en bilbombe av utenfor USAs ambassade i Tanzania. Dermed er det tydelig at angrepene var profesjonelt planlangt og utført. Ingen forvarsler ble gitt. De hundrevis avdøde og sårede hadde derfor ingen sjanse til å redde seg unna. Antallet drepte og sårede var langt lavere i Dar es Salaam enn i Nairobi. Minst syv mennesker ble drept, fire av disse var tanzaniere ansatt i ambassaden. 72 personer er meldt skadd. I Nairobi kunne hjelpepersonell fortelle at mange av de rundt 1700 skadde i de overfylte sykehusene har alvorlige skader. I tillegg lå et ukjent antall mennesker fremdeles begravd under betonghaugen.

Tørster etter hevn


- Vi glemmer ikke og vi tilgir ikke, uttalte pressetalsmann P. J. Crowley i det hvite Hus sent i går kveld.
- Uansett hva som skal til, de som står bak attentatene skal tas, var Bill Clintons umiddelbare kommentar.
Også republikaneren Newt Gingrich, ordfører i Representantenes Hus, rykket ut og tørstet etter hevn.

USA mottar årlig 30 000 trusler, men ingen mot de to ambassadene i Øst-Afrika.

Noen få timer etter bombeeksplosjonen ble flere amerikanske fly sendt til Kenya og Tanzania. Ved siden av leger og hjelpemannskaper ble både FBI-etterforskere og andre antiterror-eksperter sendt.