Blod og svette Blod og svette ...men ingen tårer

Spente femte- og sjetteklassinger fra Oslo kløv om bord i bussen til feriekolonien på Hudøy i Tjøme kommune tidlig i går. Før de var framme, rant det blod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tom Barland - sjetteklassing fra Korsvoll skole - hang over ryggen på bussetet og kom litt for nær Kim Berg. Plutselig reiste Tom seg opp. Så rant blodet nedover overleppa fra høyre nesebor.

- Bare vent. Etterpå skal du få hevn, sa Tom, og så en stund ut som han mente det.

Så forklarte han at de bare tullesloss og at nesen hans er svært følsom for påkjenninger.

- Ha det, mamma

Påkjenningen var heller ikke stor for de fleste foreldre som så sine håpefulle vel av gårde til feriekoloni klokka ni lørdag morgen.

- Det gikk så kjempefint i fjor. I år ville hun tilbake, fortalte David Reitan, som sammen med Isabella Zosel Reitan vinket farvel til datteren Rebekka.

Hun er med i første pulje av 1250 Oslo-barn som skal på feriekoloni på Hudøy i sommer. Det er ny rekord. Bak kolonien står Kirkens Bymisjon og Oslo kommune.
- Det er mye morsommere på Hudøy enn hjemme, sa Tine Hjertvik, femteklassing fra Veitvet skole. Hun var med i fjor og vet hva hun snakker om.

- Dette blir gøy, sa Attia Qamar skråsikkert, selv om dette er første turen.

Guttene kjørte i en buss, jentene i en annen. Knapt ute av Oslotunnelen startet jentene med å øve på leirropene.

På jentebussen

Sindre Krubbfeldt Kopperud fungerte som eneste hane i kurven, siden han ikke rakk bussen til gutta.

- Vi tok taxi til feil skole, forklarte femteklassingen fra Veitvet.

- Mor synes det er lenge at jeg skal være borte i 12 dager. Det synes ikke jeg, sa Sindre, før han fant fram et Donald-blad og lot jenter være jenter.

Alle mann alle

I guttebussen var støynivået høyere enn i jentebussen. Etter en kort pissepause i Holmestrand hadde assistent Petter Wittingham fortsatt ikke oversikt om de var fulltallige da de reiste fra Oslo. Et navneopprop viste raskt at det var de.

Petters problemer var ikke over. Framme på kaia var det et helt team som sto klart til å ta hånd om jentene. Ingen ventet på Petter, som forsøkte å holde kontroll på 40 villstyringer alene.

Bussjåfør Einar Holm var bare glad for å få dem ut av bussen:

- Still opp to og to på rekke så går vi bort til kaia der båten heter oss, sa Petter. Deretter spurtet alle så fort de kunne.

- Tomatsuppe, æsj!

Vel over på Hudøy ble de to gruppene geleidet til hvert sitt hus. Framme på Sletta hvor jentene skal bo, fikk de innprentet to viktige regler:

- Ikke gå ut i vannet uten at det er to voksne til stede. Dersom dere går på tur, så gå to og to og gi beskjed til en voksen, sa Berit Kristin Haugdal.
Deretter serverte hun tomatsuppe. Til heftige protester fra noen jenter som ikke likte det.

- Etter en dag med frisk luft og aktiviteter, spiser de alt vi serverer, og ingen ligger våken til langt på natt og snakker, sa hun.

Fotballfeberen herjet også på Hudøy i går. De som ville, fikk se Norge- Italia.

I dag kan de rette fokus mot normale aktiviteter, eller begynne å se fram til at barne- og familieminister Valgerd Svarstad Haugland kommer på besøk på tirsdag.
Hun skal se nærmere på hvordan 424 barn og 110 ansatte har det på feriekoloni.