- Blod sprutet ut av brystet mitt

Skuddofferet Daniel Linde fortalte i dag sin historie om da han plutselig sto ansikt til ansikt med barnepiken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UPPSALA (Dagbladet.no): Daniel Linde, pastorens nabo, forklarte seg i ettermiddag om hva som skjedde drapsnatta. Like etter at barnepiken (28) henrettet Alexandra Fossmo i sin seng, banket det på soveromsdøren til Linde.

- Jeg har veldig svake minner for hva som skjedde den kvelden. Jeg kom sliten hjem fra arbeidet - mellom 5 eller 6 på kvelden, og gikk raskt på mitt rom for å hvile. Og jeg sovner vel etterhvert. Er oppe en tur, og går til slutt og legger meg, titter på en film, og sovner klokka 2.

- Så våkner jeg av at det banker på døren. Jeg tror det er Samuel (en leieboer fra menigheten) som vil meg noe. Vi har en deal om at hvis det er noen problemer kan man banke på uansett hvor sent det er. Men jeg orker ikke, og sovner igjen, og våkner igjen av at det banker på. Jeg går ut av senga, tar på meg morgenkåpen, og åpner døra.

- Den var låst, og det var kanskje bra, Leieboerne har fire barn, så jeg bruker å låse den når jeg er sliten. Så åpner jeg denne døren - og der står en svart kledd skikkelse med en pistol i hendene.

Linde trodde først at noen spøkte med ham - ville se om han ble redd eller forbanna.

- Men jeg blir pissredd, for det er ubehagelig. Så smeller det til noe fryktelig - det er det høyeste smellet jeg noensinne har hørt. Jeg tror at trommehinnen brister. Jeg kan fortsatt ikke få det inn i min verden at jeg blir skutt, jeg tror det er smellene som rammer meg. Jeg kastes omkull, havner på alle fire, og ser at det spruter blod ut av meg - som en vannkran - men det kommer ut av meg. Så merker jeg at jeg blør fra munnen, at jeg er i ferd med å dø. Jeg skal hjem til gud, sier han.

Han tenker ikke lenger på personen i døra. Bare på at han er i ferd med å dø. Linde anslår at pistolmunningen var mellom 30 og 100 centimeter fra kroppen hans da skuddene falt.

Jeg så at personen var i den lengden - 165 centimeter. Jeg bestemmer meg for at jeg aldri skal si det er en gjerningsmann, fordi jeg kanskje trodde det var en kvinne. Det var noe med denne spede skikkelsen.

- En tanke gjenstår. Det spruter blod ut av brystet på meg. Jeg kommer meg opp, og får tak i mobiltelefonen. Så kommer Samuel inn. Han har hørt smellene. Og jeg tenker - å nei, at han må få oppleve dette.

- Jeg slår 113. Men så kommer neste sjokk, jeg klarer bare å slurve, for jeg er jo skutt i munnen. Hvis noen fra Knutby ringer klokka fire på natten og sier at han er skutt, da er det ingen som tror deg. Jeg var da svært takknemlig over at Samuel var der - og kunne ta seg av det.

Like etterpå ringer de til Helge Fossmo. Daniel ligger på sengen, og tror han skal dø.

- Jeg tror han vil meg vel - en slags farsfigur - en som alltid vil være der for meg. Vi varslet også det frivillige brannlaget. Jeg ligger bare og venter og venter og venter på at de skal komme, da overlever jeg kanskje. Men når de kommer så tenker jeg at herregud, det hjelper jo ikke, jeg er jo skutt gjennom brystet, sier han.

Det er blod over alt, og fullstendig kaos. Etter 15 minutter kommer ambulansen, forklarer Linde.

- De kan heller ikke gjøre noe. Men så får de meg på en båre - og da begynner smertene - jeg har ikke kjent noen smerter fram til da.

- Jeg ber om at Helge skal følge med meg i ambulansen, jeg vet han er der. Så kommer vi kommer vi inn på sykehuset og operasjonsbordet. De snur meg, så blir det helt rødt, og så blir det helt svart.

- Pratet du og Helge i ambulansen?, spør hovedaktor Elin Blank.

- Jeg ser ham - en pastor - jeg har total dødsangst - og jeg prøver febrilsk å finne noen småsynder som jeg kan bekjenne. Men han sier «Kjemp nå, du skal ikke dø nå».

  • Dagbladet.no følger rettssaken i Uppsala, og kommer med mer.
BARNEPIKEN: 28-åringen hadde tidligere bodd og jobbet som barnepike hos ekteparet Fossmo, har tilstått drapet på Alexandra Fossmo og drapsforsøket på naboen.
BEVISMATERIALE: Revolveren som ble brukt.
ÅSTED: På dette soverommet ble Daniel Linde skutt.
TILTALT: Den norskfødte pastoren Helge Fossmo.
ÅSTED: Helge Fossmo sier han sov mens kona ble skutt og drept i rommet ved siden av. Foto: Siv Johanne Seglem
VITNET I DAG: Daniel Linde overlevde skuddene, og forklarte seg i rettssalen i Uppsala i dag.