Blodårer kollapser og revner mens myggen suger til seg blodet ditt i fire minutter

Unik video viser for første gang det som skjer i kroppen din når myggen stikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Malaria er en av de største truslene mot helse og utvikling i Afrika. I 2010, som er det siste året med statistikk fra Verdens helseorganisasjon (WHO), døde over 600 000 mennesker av sykdommen, mens over 200 millioner ble smittet.

Mens noen forskere jakter på en effektiv vaksine mot malaria - amerikanske forskere meldte i dag om et gjennombrudd -, er andre forskere opptatt med å øke kunnskapen rundt hvordan malariamyggen suger blod og overfører den dødelige smitten.

Forskere ved Pasteur-instituttet i Paris har bidratt til det siste med sin siste forskningsrapport, der de for første gang har filmet hvordan myggen leter fram blodårer i offeret sitt og så suger blodet ut.

Du kan se den unike videoen øverst i denne saken.

- Forbløffet Det som overrasket forskerne mest med videoen var hvor fleksibel myggens munnparti er etter at den har kommet seg innenfor huden på jakt etter blodårer. Nålen myggen stikker med må være hard for å trenge gjennom huden, men når den begynner å lete etter blodårer er den svært bevegelig.

- Jeg ble helt ærlig forbløffet da jeg så videoen. Jeg har lest at munnpartiet er bevegelig under huden, men å faktisk se det var fantastisk. Det man må anta er en solid struktur, fordi den må komme under huden som en nål, er i virkeligheten fleksibel og kan kontrolleres av myggen. Underverkene i insekter slutter aldri å forbløffe meg, sier insektekspert James Logan ved London School of Hygiene and Tropical Medicine.

I videoene kunne forskerne se hvordan myggen ofte brukte lang tid på å treffe en blodåre. I gjennomsnitt drakk de blod i fire minutter, og forskerne kunne se de røde blodcellene rase i full fart gjennom myggens munnstykke. Myggen suger faktisk så hardt at blodårene av av og til kollapser og andre ganger revner. Myggen kan da skifte til å drikke fra «blodpytter» som dannes under huden.

Studerte immunreaksjoner I forskningsprosjektet lar forskerne myggen få kose seg med bedøvede mus og det hele filmes gjennom et mikroskop. Ved å både ha smittebærende og ikke smittebærende mygg, fikk også forskerne innsikt i de forskjellige immunreaksjonene hos musene.

- Videoene gir innsikt i hvordan smitte overføres og hvordan myggene blir påvirket av at offeret har fått en immunreaksjon ved at det er stukket tidligere, skriver forskerne i konklusjonen på rapporten.

Konklusjonen er imidlertid nedslående for både mus og mennesker: Det at man er stukket tidligere på samme sted gjør at blodårene trekker seg sammen og gjør det vanskeligere for myggen å få seg et måltid blod, men takket være det lange og fleksible munnstykket til myggen klarer den likevel å finne en blodåre den kan spise av.