Blodbad i Betlehem

Hjemme på gulvet hos Abda-familien i Betlehem ligger likene av Samiya og hennes voksne sønn Khalid. Ansiktene er delvis sprengt bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mor og sønn ble drept da en stridsvogngranat sprengte seg vei inn i huset deres under kamper mellom væpnede palestinere og israelske soldater.

I går kveld satt et familiemedlem fortsatt i leiligheten med de to likene.

- De ble skutt i morges av en stridsvogngranat. Israelerne har hindret oss i å hente likene, sier Mohammad Saman, representant for palestinsk Røde Halvmåne i Betlehem.

Innelukket

Israel rykket i går inn i byene Nablus, Jenin og Salfit nord på Vestbredden. Samtidig kjempet væpnede palestinere og israelske soldater fremdeles i Betlehems gater. Totalt ble 12 palestinere og en israeler drept i sammenstøtene.

Den beleirede Fødselskirken i Betlehem er bygd over stedet Jesus skal ha blitt født for 2000 år siden. Her sitter mellom 100 og 300 palestinere lukket inne. Deriblant både kvinner, barn og bevæpnede menn fra politi- og sikkerhetsstyrkene. Et titall var såret etter gatekampene, forteller vitner.

Mens israelske tanks og skarpskyttere inntok posisjoner utenfor kirken, fikk de palestinske sårede på innsiden pleie av prestene og nonnene.

Israelske styrker, støttet av tanks og kamphelikoptre, fulgte de flyktende væpnede palestinerne nesten fram til porten av Fødselskirken natt til i går. Fire palestinere skal ha blitt skutt og drept på Krybbetorget like ved kirken under kampene.

Israel har forsikret at det ikke skal rettes skyts mot selve kirkebygningen.

- Forfølger kristne

Generalsekretær Stig Utnem i Mellomkirkelig Råd er forferdet over den israelske framferden. Han feiret palmesøndag i Betlehemsområdet sammen med blant annet biskopen i Borg, Ole Christian Kvarme, og møtte Yassir Arafat i Ramallah. Han besøkte også den nå beleirede Fødselskirken.

- Israelerne har også gått inn i kristne skoler, deriblant en skole som norske menigheter har samlet inn 3 millioner kroner til. I disse skolene har de blant annet ødelagt korsene. Israelerne må ta det fulle ansvar for at soldatene ikke viser respekt for andre religioners hellige steder, sier Utnem.

- I forbindelse med besøket hadde vi også et møte med den katolske kirkes patriark, som talte realistisk om den forfølgelse som den kristne kirke indirekte blir utsatt for.

- Forfølgelse av kristne?

- Det blir hevdet at den israelske staten ikke ønsker den kristne kirke i området slik situasjonen nå er. En kirke hvor palestinske kristne ikke er redde for å stå sammen med muslimene i solidaritet mot undertrykkelsen, sier Utnem.

SKUTT GJENNOM DØRA: Palestinske Khaled sitter ved likene av sin mor og bror. Han forteller at de ble drept i sitt eget hjem da israelske soldater skjøt gjennom døra deres i Betlehem.