Blodbad: Dette skal være bilder fra bakeriet etter eksposjonen. Så mange som 90 mennekser kan da dødd. Vintner hevder at de fleste var kvinner og barn. FOTO: REUTERS / Samer Al-Hamwi / Shaam News Network.
Blodbad: Dette skal være bilder fra bakeriet etter eksposjonen. Så mange som 90 mennekser kan da dødd. Vintner hevder at de fleste var kvinner og barn. FOTO: REUTERS / Samer Al-Hamwi / Shaam News Network.Vis mer

Blodbad i brødkø

Syrisk aktivist til Dagbladet: - Jeg vet ikke om jeg klarer å spise brød igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bilder av blodige kropper liggende i ruinene av en bygning i byen Halfaya spredte seg på internett i dag, etter at syriske myndigheter skal ha bombet en brødkø i byen i dag tidlig.

Det brutale angrepet ryster selv krigstrøtte syrere.

- Jeg er sjokkert og forbanner hele verden, sier en syrisk aktivist Dagbladet har vært i kontakt med.

- Jeg så bilder av blod og brød om hverandre, og vet ikke om jeg klarer å spise brød igjen, sier han.

- Minst 90 er drept Videofilmer på nettstedet Youtube viser grusomme scener - døde barn, blodige gater og mennesker som fortvilt leter etter overlevende i betonghaugene med bare hendene. Bilder som Dagbladet har sett viser flere titalls døde.

Lokale aktivister sier til Al Jazeera at minst 90 mennesker har dødd, og at flere hundre er skadet. Andre nyhetskilder melder om enda høyere tall - den saudi-arabiske avisa Al Arabiya skriver at minst 300 mennesker har omkommet.

For tre dager siden ble regjeringsstyrkene drevet ut av Halfaya. I de siste dagene skal byen ha vært under artilleriild fra regimetro styrker.

- Dette angrepet er et budskap fra regimet. Myndighetene straffer byens innbyggere, sa Mousab al-Hamadee, innbygger i Halfaya, til Al Jazeera.

Brødmangel Flere vitner forteller at så mange som 1000 mennesker sto i kø for å kjøpe brød utenfor bakeriet da bomben slo ned. Mangel både på bensin og mel har gjort brødproduksjon vanskelig, og brødprisene har steget kraftig etter at borgerkrigen spredte seg.

- Alle gikk til bakeriet i dag, for dette var den første gangen vi har hatt melforsyninger på tre dager, sier en av byens innbyggere til AP.

- Jeg vet ennå ikke om mine slektninger er levende eller døde, sier han.

Tidligere i år har den internasjonale menneskerettighetsgruppen Human Rights Watch fordømt regimets angrep på bakerier flere steder i Syria.

FN-utsending i Damaskus De siste ukene har kampene i Hama-provinsen tiltatt i styrke ettersom opprørerne har inntatt flere mindre byer i provinsen. Angrepet mot bakeriet skjedde samme dag som FN-utsendingen Lakhdar Brahimi landa i hovedstaden Damaskus. Brahimi, som også er utsending for Den arabiske liga, besøkte Syria sist 19. oktober, skriver NTB.

PÅ VEI TIL DAMASKUS: FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi landet i Damaskus i dag. Han skal forsøke å få til en våpenvile mellom opprørerne og syriske myndigheter. Foto: EPA / KHALED ELFIQI
PÅ VEI TIL DAMASKUS: FNs spesialutsending Lakhdar Brahimi landet i Damaskus i dag. Han skal forsøke å få til en våpenvile mellom opprørerne og syriske myndigheter. Foto: EPA / KHALED ELFIQI Vis mer

Da ble han i fem dager og hadde samtaler med president Bashar al-Assad og andre høytstående tjenestemenn. Brahimi fikk også i stand en våpenhvile som skulle vare under den muslimske høytiden id al-adha, men våpenhvilen ble brutt nesten umiddelbart.

Det er uklart hvordan Brahimi tok seg inn i Syria. Enkelte kilder hevder at han på grunn av kamper rundt den internasjonale flyplassen i Damaskus, kom i bil fra Beirut i Libanon.

- Sommersandaler i kulda Flere hundre tusen syrere sliter i møte med vinterens kaldeste måneder. Kirkens Nødhjelp trapper opp sin katastrofeinnsats og sender 83 tonn med telt, ulltepper og madrasser.

- Fortvilte og traumatiserte går folk rundt i avklippede bukser og sommersandaler i den bitende kulden. De mangler mat, vann og tak over hodet - i grunn alt, sier Jon Frydenborg, prosjektleder for Syria i Kirkens Nødhjelp til NTB.

Januar og februar er årets kaldeste måneder i Syria, og av over 1,2 millioner mennesker som er på flukt i sitt eget land, har de færreste annet enn de få eiendelene de klarte å bære med seg da de måtte flykte fra de blodige krigshandlingene.

Ifølge Frydenborg er barn, eldre og syke spesielt utsatt. Kirkens Nødhjelp sender derfor 83 tonn med vann- og sanitærutstyr, telt, madrasser, tepper og hygieneartikler fra beredskapslagre i flere land i et forsøk på å hjelpe de mest trengende i vinterkulden.