blodbad i gatene

PRAHA (Dagbladet): - President Slobodan Milosevic vil provosere fram et blodbad på gatene, for å få påskuddet han trenger for å knuse de siste rester av demokratisk opposisjon. Det sier opposisjonslederen Vuk Draskovics nærmeste rådgiver, Predrag Simic, til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han beskriver situasjonen som meget alvorlig etter at flere hundre politimenn med finlandshetter og automatgeværer, slo til mot fjernsynssenderen Studio B og to uavhengige radiostasjoner i Beograd natt til i går. Med stengingen av Studio B og radiosenderne B2-92 og Radio Index er så godt som alle uavhengige medier i Serbia knust. Titalls studentledere fra bevegelsen Otpor («Motstand») er internert over hele Serbia de siste dagene. Regimet stempler dem som «terrorister», som vil styrte staten med vold.

Sammenstøt

Flere mennesker ble alvorlig skadd under sammenstøt mellom demonstranter og politi i sentrum av Beograd i går kveld. Demonstrantene kastet stein mot politiet, og politiet brukte tåregass og køller, ifølge nyhetsbyrået Beta. Rundt 15000 mennesker var møtt fram for å markere sin avsky mot regimet. Demonstrantene blokkerte en av hovedgatene i byen, der rådhuset og den serbiske nasjonalforsamlingen ligger. Den siste uavhengige radiostasjonen som kunne høres i Beograd, Radio Pancevo, ble i går tatt av lufta idet den begynte overføringen fra opposisjonens demonstrasjon.

«Nakent diktatur»

Vuk Draskovic manglet da de andre opposisjonslederne i går drøftet hvordan de skal svare på de siste aksjonene fra regimet. Lederen for Bevegelsen for serbisk fornyelse (SPO) har de siste dagene mottatt flere trusler om at han kan bli drept, og oppholdt seg midlertidig i sikkerhet utenfor Beograd. - President Milosevic forfølger nå en dobbelt strategi. Han forsøker å skremme opposisjonen til taushet. Lykkes han ikke i det, vil han provosere sine motstandere til å gå ut på gatene, for så å sette inn sine politistyrker. Han vil innføre det nakne diktaturet i Serbia. Det som nå skjer av overgrep, er en test fra Milosevics side, sier Simic.

Demonstrasjoner

Han appellerer til opinionen i utlandet om å støtte den serbiske opposisjonen i det han kaller en skjebnetime. - Nå må den europeiske opinionen vise at den legger samme standard til grunn når demokratiet blir knust i Serbia som under krigen i Kosovo, sier Simic. I går kveld samlet opposisjonen seg utenfor rådhuset i Beograd i en protest mot politiraidet mot Studio B og de to radiosenderne. Studio B ble drevet av bystyret i Beograd, som domineres av Draskovics SPO.

Politiske drap

- Politiaksjonene mot de uavhengige mediene er en borgerkrigserklæring fra Milosevic, sier den sosialdemokratiske opposisjonslederen Vuk Obradovic. - Serbia opplever en svart natt under forbryteren Milosevics styre, sier den tidligere jugoslaviske statsministeren Milan Panic. Drapene på flere av Milosevics nære medarbeidere de siste ukene er påskuddet som regimet bruker. De regimekontrollerte mediene har hevdet at 50-åringen Milovoje Gutovic, som er arrestert for drapet på partisjefen Bosko Perosevic i Vojvodina sist lørdag, er medlem av Draskovics parti. - Dette er blank løgn. Gutovic har aldri hatt noe med SPO å gjøre. Den serbiske opposisjonen er motstandere av all bruk av vold, understreker Predrag Simic.