Blodbad i Kairo

Storstilt angrep mot islamistene fra Egypts sikkerhetsstyrker. Minst tusen drept, hevder Det Muslimske Brorskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det Muslimske Brorskapet hevder at minst tusen mennesker er drept i det omfattende angrepet fra sikkerhetsstyrkene mot de to leirene med demonstranter. Angrepet har lenge vært ventet.

Tallene er ikke bekreftet fra annet hold. Myndighetene sier på sin side at to soldater er skutt og drept under operasjonen og fire såret. Dette melder nyhetsbyråene NTB, Reuters og AFP.

En journalist fra den britiske avisa The Independent, Alaistair Beach, har sendt ut et bilde som viser 42 omkomne i et feltsjukehus ved leiren Rabaa. En journalist fra al Jazeera telte 94 døde samme sted. Andre journalister i og ved den samme leiren melder om et «stort antall døde» og enda flere med store skader. Det pågår åpenbart et blodbad, men omfanget er ennå uklart.

Fotograf skutt
- Mange blir drept nå. Det som foregår nå er en forbrytelse mot menneskeheten, sier en person identifisert som «Laila», et medlem av ei gruppe som støtter Mursi, til al Jazeera.

Den samme «Laila» påsto litt før klokka 14 norsk tid at antall drepte hadde steget til minst tusen mennesker.

Politihelikoptre sirklet i lufta da soldatene begynte å rydde den største leiren i Rabaa al-Adawiya i den nordøstlige delen av Kairo i morgentimene. Al Jazeera melder i formiddag om ild fra automat-gevær ved Rabaa. En av deres fjernsynsfotografer er skutt, men tilstanden til vedkommende er ikke avklart.

Lufta var full av tåregass da soldatene rykket inn, med støtte fra pansrede militære kjøretøyer. Fjernsynsbilder viste det som så ut til å være snikskyttere, som åpnet ild fra et tak ved plassen.

Blodpøler
Skuddsalver kunne høres mens folk flyktet fra Rabaa.

- Tåregass falt fra himmelen som regn. Det er ingen ambulanser der inne. De stengte alle utganger," sa demonstranten Khaled Ahmed (20), en universitetsstudent med tårer rennende nedover ansiktet til Reuters.

 KAMPER: Tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Morsi løper forbi en veltet politibil hvor politifolk har lagt seg i dekning. Foto: AFP / Scanpix / KHALED KAMEL
KAMPER: Tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Morsi løper forbi en veltet politibil hvor politifolk har lagt seg i dekning. Foto: AFP / Scanpix / KHALED KAMEL Vis mer

- Det er kvinner og barn der inne. Gud hjelpe dem! Dette er beleiring, et militært angrep på en sivil protestleir.

En journalist fra Reuters sa dusiner av folk som lå på gata med skader fra kuler og hagl. Apenbart har haglegevær vært i bruk. Blodpøler var å se overalt.

De kom klokka sju. Helikoptere fra oven og bulldosere nedenfra. De feide gjennom veggene våre. Politi og soldater, de fyrte tåregass mot barn, sa læreren Saleh Abdulaziz (39), som holdt seg på et blødende sår på hodet.

- De fortsatte å skyte mot demonstrantene også når vi bønnfalt dem om å stoppe.

Demonstrantene brakk greiner av trærne til å forsøke å slukke branner som spredte seg blant teltene. Andre brøyt opp fortauet, grep klumper av sement og kastet dem mot politiet.

Svart røyk
Fjernsynsbilder fra stedet viser store folkeansamlinger i gatene og helsepersonell som samler opp blodige skadde som ligger på bakken. Stadig flere skadde og omkomne bæres inn i et legetelt. Tykk, svart røyk velter ut av bygninger.

Politiet har sperret av sidegater og det er rapporter om skyting. Sikkerhetsstyrkene bruker tåregass og helikoptre sirkler over området, ifølge reportere på stedet.

MOTSTAND: Tilhengere av Brorskapet gjør motstand mot sikkerhetsstyrkenes angrep i Rabaa-leiren i Nasrbyen i Kairo. Det medes om bruk av haglegevær. Foto: AP / Scanpix / Khalil Hamra
MOTSTAND: Tilhengere av Brorskapet gjør motstand mot sikkerhetsstyrkenes angrep i Rabaa-leiren i Nasrbyen i Kairo. Det medes om bruk av haglegevær. Foto: AP / Scanpix / Khalil Hamra Vis mer

Myndighetene har i flere dager varslet at de vil gå til aksjon mot de to protestleirene til tilhengerne av den avsatte presidenten Mohamed Mursi.

Skyer av tåregass
Tåregassgranater regnet ned over de flere tusen demonstrantene, som løp i alle retninger, samtidig som det kunne høres intens skyting.

Protestledere sto i skyen av tåregass med gassmasker, mens menn prøvde å få tak i tåregassgranatene og kaste dem i bøtter med vann.

— De ødelegger teltene våre, vi kan ikke puste der inne, og mange er fraktet til sykehus, sier Murad Ahmed, som befinner seg i utkanten av leiren, til nyhetsbyrået Reuters.

Vitner forteller at sidegatene rundt de to leirene er sperret, og at pansrede bulldosere er sett på vei inn. Fjernsynsbilder viste sårede som ble båret i sikkerhet.

Tidligere på natta ble ti mennesker såret i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mursi i nabolaget Giza.

Nahda ryddet
Myndighetene opplyser onsdag morgen at de allerede har ryddet Nahda-plassen, der den andre av de to leirene har ligget.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået har hæren iverksatt en plan i flere faser for å fjerne Mursi-tilhengerne fra de to leirene.

BRANN: Røyken stiger under sammenstøt mellom sikkerhetsstyrkene og islamister ved torget Rabba el Adwia Square i Kairo. Foto: REUTERS / Scanpix / Amr Abdallah Dalsh
BRANN: Røyken stiger under sammenstøt mellom sikkerhetsstyrkene og islamister ved torget Rabba el Adwia Square i Kairo. Foto: REUTERS / Scanpix / Amr Abdallah Dalsh Vis mer

— Dette er begynnelsen på en operasjon som skal spre demonstrantene, sier ei sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP.

I ei kunngjøring fra innenriksdepartementet lover myndighetene at de som forlater leirene frivillig, ikke skal bli arrestert. I kunngjøringen advares kvinner mot å bruke barn som skjold mot soldatene.

Appell fra islamistene
Islamistene oppfordrer også folk til å strømme ut i gatene for å protestere mot det de kaller en massakre.

— Dette er ikke en operasjon for å spre demonstranter, men et blodig forsøk på knuse alle stemmer mot militærkuppet, sier Brorskapets talsmann, Gehad al-Haddad, på Twitter.

Militæroperasjonen mot protestleirene har vært ventet i flere uker. Den fant sted bare timer etter at USA oppfordret de militære myndighetene til å la Mursi-tilhengerne demonstrere i fred.

Over 300 mennesker er allerede drept i politisk vold siden hæren avsatte Mursi 3. juli etter massive demonstrasjoner mot den islamistiske presidenten.

Mursi ble Egypts første folkevalgte leder i juni i fjor, men lyktes ikke i å takle den dype økonomiske krisa og vakte uro i deler av befolkningen med mange av sine tiltak.

Arresterte
Politiet har pågrepet rundt 200 personer blant demonstrantene, meldte det statlige egyptiske fjernsynet. General Abdel Fattah Othman i Innenriksdepartementet sier flere av lederne i Brorskapet er blant de pågrepne.

RYDDER: En militær bulldoser rydder opp i leiren på torget Al-Nahda square etter at sikkerhetsstyrkene hadde drevet demonstrantene på flukt. Foto: AFP /Scanpix / HASSAN MOHAMED
RYDDER: En militær bulldoser rydder opp i leiren på torget Al-Nahda square etter at sikkerhetsstyrkene hadde drevet demonstrantene på flukt. Foto: AFP /Scanpix / HASSAN MOHAMED Vis mer

— Men det er for tidlig å kunngjøre navnene deres, sier han til TV-kanalen CBC.

Uro sprer seg
Tilhengere av Mohamed Mursi har støtt sammen med politiet i flere egyptiske byer etter aksjonen mot protestleirene i Kairo.

I byen Minya brukte politiet tåregass mot tusener av islamistiske demonstranter som har satt fyr på ei kirke.

Det meldes ellers om blokkerte gater, steinkasting og brennende biler både i Minya, Alexandria, Asyut og Aswan, ifølge statlige Al-Ahram. Flere personer skal ha blitt skadd i sammenstøtene.

(Artikkelen oppdateres etterhvert.)

KAOTISK: Flere skal være døde etter at egyptiske soldater rykket inn i protestleirer i morgentimene. Foto: Reuters
KAOTISK: Flere skal være døde etter at egyptiske soldater rykket inn i protestleirer i morgentimene. Foto: Reuters Vis mer
LEIR: En protestleir utenfor Universitetet i Kairo. Foto: REUTERS / Scanpix / Amr Abdallah Dalsh
LEIR: En protestleir utenfor Universitetet i Kairo. Foto: REUTERS / Scanpix / Amr Abdallah Dalsh Vis mer