Blodbad i natt

Minst 20 palestinere ble drept da israelske tanks og tropper angrep en flyktningeleir nord på Gaza-stripen i natt. Raidet inngikk i en serie israelske angrep, som nådde et foreløpig klimaks da israelske kampstyrker gikk inn i Ramallah seint i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Palestinske ledere beskylder nå Israels statsminister Ariel Sharon for å ha startet et nytt blodbad på Gaza-stripen.

- Disse angrepene er et blodbad og en fortsettelse av Sharon-regjeringens krigsforbrytelser i flyktningleirene, sa palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat.

- Dette beviser at Sharon ønsker USAs visepresident Dick Cheney og USAs spesialutsending Anthony Zinni velkommen, og svarer på fredsinitiativene med en strøm av palestinsk blod, sa Erekat.

Flyktet

Det var kaotiske scener da et tyvetalls israelske tanks, med støtte av kamphelikoptere, seint i går kveld angrep Jabaliya-leiren nord på Gaza-stripen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Palestinere flyktet i bare nattøyet. Mange eldre mennesker rømte vekk fra frontlinjen, til fots eller på eselkjerrer, mens unge med våpen løp den andre veien. Ambulanser gikk i skytteltrafikk fra Gaza by like ved, men redningsarbeidere kunne ikke nå alle de skadde i den kraftige våpenilden. Mange skadde ble liggende blødende, i følge øyenvitner.

- De dreper oss, de er i ferd med å gjennomføre en massakre, sa en palestinsk kvinne som kom løpende med sitt spedbarn i armene.

- De beskjøt oss fra helikoptere mens vi flyktet, sa hun.

Minst 75 mennesker var såret, ifølge leger ved to palestinske sykehus.

Israelske myndigheter insisterte på at angrepet bare var rettet mot palestinske styrker, ikke sivile. Palestinske ledere sa at mange, men ikke alle, de sårede tilhører palestinske sikkerhetsstyrker.

Husarrest

Mer enn 130 palestinere og 50 israelere er drept i løpet av de første 11 dagene i mars måned - i den blodigste fasen av konflikten siden kampene brøt ut igjen i september 2000.

Kampene i natt kom bare timer etter at israelske myndigheter opphevet PLO-leder Yasser Arafats tre måneder lange husarrest i Ramallah.

Arafat var fortsatt i Ramallah i natt. Han møtte i går amerikanske diplomater, og ga seinere et intervju med et arabisk TV-selskap. Der rettet han bitende kritikk mot Israel, etter at minst 1000 palestinere mellom 15 og 45 år i går formiddag ble arrestert i flyktningleire nær Betlehem.

Arafat beskyldte israelske soldater for å oppføre seg som nazister i sine aksjoner.

Han sa israelske soldater hadde skrevet nummere på armene til palestinere som ble arrestert i en liknende aksjon i Tulkarm sist uke.

- Er ikke dette en av metodene nazistene brukte mot jødene? Er ikke dette nazistisk rasisme påny? Er dette akseptabelt for det internasjonale samfunnet? spurte Arafat.

Skaper furore

Flere israelske kommentatorer lurer nå på om Ariel Sharons «mykere» diplomatiske linje kan være begynnelsen på slutten for den israelske hauken. «Sharons avgjørelse om å fire på kravet om «sju dagers fullstendig ro» kan sammenlignes med Baraks desperate, og tilslutt dødsdømte fredsmisjon, i Camp David sommeren 2000», skriver avisa Haaretz på kommentatorplass.