Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodbad i Nord-Irland

BELFAST (NTB-Reuters): Minst 26 mennesker ble drept og over 100 til dels alvorlig såret da en bilbombe gikk av i den nordirske byen Omagh i ettermiddag. Attentatet er det verste i Nord-Irland noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er både kvinner, menn og barn blant de drepte. Tallet på døde kan stige ytterligere, situasjonen for flere av de sårede betegnes som svært kritisk.

Bombevarselet kom ca 15.30 norsk tid, og gikk ut på at en bombe var plassert ved rettsbygningen i byen. I virkeligheten var bomben plassert over 200 meter unna, midt i den travleste handlegaten dit folk var blitt foreløpig evakuert.

Litt senere på ettermiddagen skulle et karnevalsopptog passere i den samme gaten. Evakueringen pågikk fortsatt da bomben smalt 40 minutter etter at advarselen kom.

Fanget i ruinene

Bomben gikk av like ved Omaghs største kjøpesenter på ukas travleste handledag. Tre bygninger ble ødelagt, og redningsmannskaper kjempet i ettermiddag og kveld for å bringe ut mennesker som fremdeles var fanget i ruinene. Det hersket panikk da mange lette fortvilet etter venner og slektninger som var ute for å handle i området.

- Det ligger døde og sårede rundt oss, og det er blod overalt, beskriver et øyenvitne.

- Jeg tør ikke engang tenke på det endelige utfallet av dette, sier Ken Maginnis, parlamentsmedlem for Ulster Unionistparti.

I kveld hadde politiet fremdeles ikke oversikt over hvor mange som var omkommet i eksplosjonen.

Utbrytere

Mistanken for bombeangrepet retter seg i første rekke mot en utbrytergruppe fra den irske, republikanske hæren IRA, som kaller seg «Det virkelige IRA». De stod etter alt å dømme bak bomben i Banbridge for to uker siden, der 35 mennesker ble skadd.

- Dette er mordere og facister. Det er en gruppe mennesker som prøver å tvinge viljen sin på den nordirske befolkningnen. Men befolkningen vil ikke vite av dem. Folket vil ha fred, sier John Hume, leder for det nasjonalistiske partiet SDLP.

Statsminister Tony Blair fordømte angrepet på det sterkeste i ettermiddag, og lover at alt som står i deres makt skal bli gjort for å finne de ansvarlige.

(NTB)

BLODBAD:</B> Bombeeksplosjonen i Nord-Irland er den verste siden 1982.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!