- Blodbad når Israel kommer

På et hemmelig sted i Gaza lærer 32 palestinere å drive motstandskamp. De trener for å kjempe mot israelerne hvis de invaderer Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA (Dagbladet): - Det blir blodbad hvis israelerne kommer. Alle - kvinner, menn og barn - vil krige, sier mannen som er ansvarlig for treningen.

De trettito rekruttene, i alderen femten til noen og tretti, øver på et hemmelig sted. Via telefon får Dagbladet beskjed om hvor vi skal møte dem. En mann i sivile klær møter oss i ei gate. Så tar han oss med til treningsstedet, hvor enkelte skuelystne barn og eldre også får komme inn.

EN BOMBEKASTER tas fram. Så også 16 granater, flere håndgranater, en pistol og automatrifler. To og to menn tas fram foran forsamlingen. Der øver de på nærkamp og avvæpning.

- De som vil være med i motstandsbevegelsen, melder seg til oss. Vi sjekker dem opp, og etter hvert blir de som godkjennes med på hemmelige treninger. Når de er tilstrekkelig lært opp, får de ansvar for mindre grupper, sier lederen for gruppa.

Det er gutter og menn som disse som er en av grunnene til at Israel ennå ikke har gått inn i Gaza, til tross for stadige palestinske selvmordsangrep i Israel.

Sist Hamas slo til var første pinsedag, da to israelere og en selvmordsbomber ble drept i Netanya. Statsminister Ariel Sharon vet godt at å ta Gaza vil føre til et fryktelig blodbad, med mulighet for store israelske tap.

Rekruttene får da ulike oppgaver som jobb i etterretning, lederfunksjoner i eventuelle kamper på områdene der de bor, transport av våpen - og selvmordsaksjoner, ifølge lederen.

- Men vi skal ikke ut i Israel og sprenge oss. Vi venter og vil kjempe her. Men hvis israelerne kommer til Gaza, vil de møte mange selvmordsaksjoner, sier mannen.

Lederen, som er i trettiåra, vil ikke la seg avbilde eller oppgi navnet sitt. Men han forteller at han er ettersøkt av israelerne, og har tidligere sittet seks år i israelsk fengsel. I dag er han medlem av Yassir Arafats gruppe Fatah.

- Men denne treningen har ikke noe med Fatah å gjøre. Vi kaller dette en folkelig motstandsbevegelse. Disse folkene ønsker å gjøre noe sjøl hvis israelerne går inn i Gaza, sier mannen.

DE 32 REKRUTTENE får vite at de må respektere hverandre, sine ledere og Yassir Arafat.

«Vi må følge hans ordre, og vi håper at dere adlyder og ikke vil gjøre noe som kan skade vårt folk,» sier en av instruktørene til gruppen.

- Arafat vet at folket forbereder seg på invasjon på denne måten, men de vil respektere det hvis Arafat sier at vi ikke skal kjempe. Men hvis israelerne går inn i Gaza, nekter vi å stoppe kampen, sier mannen.

For en utenforstående ser treningen en smule amatørmessig ut. I hvert fall når du tenker på at en eventuell motstander i det virkelige liv vil være tungt bevæpnede israelske soldater med skuddsikre vester. I nærkampøvelsene slår for eksempel de 32 mennene motstanderne på brystet og mageregionen. I en virkelig kamp vil de da møte en knallhard, skuddsikker plate, som bare vil medføre at de skader hånda si og ikke motstanderen.

- Vi vet at vi er små og at vi ikke har mye våpen, men den israelske hærens soldater er deprimerte og har mistet gnisten. Vi har høy kampvilje og er rede til å dø for vårt land. De israelske soldatene gjør alt for å redde sine egne liv. Hvis israelerne invaderer Gaza, blir det blodbad, gjentar lederen.

IFØLGE MANNEN DRIVER en rekke organisasjoner, blant andre Hamas og Islamsk jihad, med liknende treninger.

Sammen blir de sterke. Det er mange krigere i Gaza, mener han.

- Spesielt siden 1987 har vi lidd kraftig under okkupasjonen, og nå kan vi ikke fortsette å leve som vi gjør. Nå har vi kommet så langt at vi ikke lenger godtar okkupasjonen. Vi vil heller ikke akseptere andre ledere enn Arafat. Hvis noen forsøker å erstatte ham, vil de bli drept uansett hvor de kommer fra, sier han. Artikkelforfatteren er utenriksmedarbeider i Dagbladets samfunnsavdeling

VIL KRIGE: Palestinske gutter og menn som disse er en av grunnene til at Israel ennå ikke har gått inn i Gaza. På hemmelige steder lærer de å drive motstandskamp.
REKRUTTER: De som vil være med i motstandsbevegelsen må godkjennes før de får bli med på treninger. Der øves det blant annet på nærkamp og avvæpning.