Blodbad på børsen

Det er panikk på børsene i hele verden. Verst er det med Nasdaq som raste 5,39 prosent på 20 minutter. Men også på Oslo Børs har det vært en knalltøff dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Internett-, telefon- og andre teknologiselskaper har hovedansvaret for dagens blodbad på børsene. I løpet av få timer tapte de ufattelige verdier.

- Ingen vil fange en kniv som faller. Men om noen uker kommer kanskje en rekyl, sier analytiker Martin Guri til Matteus Fondkommission til Expressen.

- Det som skjer er at de store forvalterne i USA justerer sine portføljer etter beskjed om oljepriser, svak Euro og en rekke gevinstadvarsler, sier Guri.

Oslo Børs ble også med i dragsuget.

- Ganske mange av IT-selskapene har levert dårligere resultater enn forventet. IT-aksjene har gått sterkt opp tidligere i år og har vært priset utfra forventningene. Når forventningene ikke blir innfridd, faller markedet, forklarer informasjonskonsulent Stig Inge Eikemo ved Oslo Børs til NTB.

- Folk er i sjokk og selger en masse teknologi. Det virker ikke som det finnes noen nødhavn, sa en seniormekler. ifølge NTB.

Analytikerne forklarer fallet med en generell negativ stemning. Den minste negative melding får investorene til å løpe mot utgangen.

- Dette virker mer drevet av følelser enn grunnleggende fakta. Verdiene i teknologi er høye ut fra forventninger om vekst, og hvis noe i prognosene ikke slår til, kaster folk aksjene uten å sjekke nærmere, sier John Bills, leder av markedsavdelingen i Commerzbank.

Titanic

IT-indeksen i USA, Nasdaq, brukte 20 minutter på å synke som Titanic. Da var fallet på hele 5,39 prosent.

- Teknologiaksjene er priset helt uavhengig av fortjeneste. Det har vært altfor stor optimisme, sier sjefsmarkedsanalytiker Bill Meehan til Cantor Fitzgerald.

Her er sjokktallene:

  • Dow Jones falt 262,11 poeng, til 9,827,60. Det er første gang indeksen er under 10000 poeng siden mars i år. Nasdaq falt 5,39 prosent på 20 minutter.
  • Børsen i Sverige har falt 5,3 prosent og i Norge dalte Oslo Børs med 3 prosent, og endte på 1402,17 poeng.
  • Nikkei 225 i Tokyo raste 3,05 prosent, eller 467,74 poeng i dag. Den var på 14,872,48 poeng da børsen stengte. Det er første gang Nikkei 225 er under 15000 poeng siden mars 1999. I spissen for nedgangen gikk Fujitsu og Sony.
  • Hong Kongs Hang Seng falt 2,8 prosent. Det tilsvarer 414,91 poeng, og den endte på 14,458,91 prosent. Her var det Internett og telefonselskapet Pacific Century CyberWorks og mobiloperatøren China Mobil som førte an.
  • I Australia gikk det litt roligere for seg, men S&P/ASK 200 opplevde en nedgang på 1,1 prosent, og endte på 3,226,7. Til å begynne med på dagen sto American Depository Receipts for fallet, men Rupert Murdochs selskap News Corp. fant det like greit å henge seg på.
  • Londons FTSE gikk ned 0,8 prosent, til 6,151,8. Her var det nettselskapet Freeserve som gikk i bresjen, med en nedgang på 10,8 prosent. IT-konsulentene CMG raste 7,3 prosent.
  • Paris slapp heller ikke unna. 1,7 prosent ned er fasiten etter dagens handlerunde. Alcatel og Cap Gemini ble de store taperne.
  • Frankfurts Xetra Dax dalte 1 prosent, det samme gjorde AEX-indeksen i Amsterdam. Milans MIN30 tapte 0,8 prosent, mens SMI i Zürich nøyde seg med en nedgang på 0,4 prosent.