Blodbad under fredags-bønnen

Redningsmannskaper og pårørende gravde i går kveld fremdeles i ruinene etter selvmordsangrepet mot to sjiamuslimske moskeer i byen Khanaqin i det østlige Irak. Minst 74 mennesker ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsbomberne slo til midt under fredagsbønnen - inne i de to moskeene.

-  Taket falt ned over oss, og stedet ble fylt med døde mennesker, fortalte Omar Saleh (73), en av de overlevende, fra sykehussenga. Han hadde bøyd seg ned for å be da det smalt.

-  Jeg tror at mer enn ett hundre mennesker ble drept i moskeene. Ødeleggelsene er så omfattende at mange av de døde og skadde er vanskelige å få ut, sa et medlem av provinsrådet etter eksplosjonene.

I tillegg til terroraksjonen i Khanaqin forsøkte to selvmordsbombere i to biler å sprenge Hamra-hotellet i Bagdad i lufta i går. Her bor mange utenlandske pressefolk. Beskyttelsesmuren rundt hotellet tok imidlertid av for eksplosjonen. Minst åtte mennesker ble imidlertid drept da flere boliger i nærheten av Hamra-hotellet raste sammen.

Ingen mennesker som oppholdt seg i hotellet ble skadd, men øyenvitner forteller at kroppsdeler ble funnet i hotellets svømmebasseng etter eksplosjonene.

Selvmordsbombernes plan var åpenbart at den første bilen skulle sprenge en åpning i beskyttelsesmuren. Deretter skulle den andre bilen kjøre inn for å la bomba detonere så nær hotellets inngang som mulig. Det var samme framgangsmåte som ble benyttet da hotellene Sheraton og Palestine ble angrepet i oktober.

Overvåkingskameraene utenfor hotellet viste en liten hvit lastebil komme kjørende mot beskyttelsesmuren og eksplodere.

I det vestlige Irak ble minst 32 mennesker drept i skuddvekslingen som oppsto da en militant gruppe angrep amerikanske og irakiske soldater. Ifølge amerikanske kilder tilhørte alle de 32 drepte den militante gruppen. En amerikansk og en irakisk soldat fikk mindre skader.

 I RUINENE:  Slik så det ut etter at en selvmordsbomber sprengte seg sjøl og en gruppe bedende sjiamuslimer i lufta inne i Stormoskeen i byen Khanaqin. Foto: AFP/Scanpix
I RUINENE: Slik så det ut etter at en selvmordsbomber sprengte seg sjøl og en gruppe bedende sjiamuslimer i lufta inne i Stormoskeen i byen Khanaqin. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Det skal i alt ha vært 50 angripere med i gruppen, som raskt trakk seg tilbake da de åpenbart møtte sterkere motstand enn de hadde regnet med.

REDDES UT: En mann bæres ut etter at bilbomba gikk av få minutter tidligere.