Blodbadet i Gaza

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Blodbadet i Gaza er mye et resultat av at den tre måneder gamle samlingsregjeringen har mislyktes med å konsolidere de mange palestinske sikkerhetsstyrkene og militsene. Siden valget i fjor har president Mahmoud Abbas nektet Hamas-regjeringen kommando over de Fatah-lojale regjeringsstyrkene. Nå tar militært overlegne Hamas-militser over med hard hånd ifølge en tydeligvis nøye planlagt strategi. Det er imidlertid uklart om Hamas har en plan for hva som skal skje når de sitter igjen som «seierherrer» etter de foreløpig siste slagene i Gaza.

Vestens (med unntak av Norge) og Israels velkomst til den palestinske koalisjonen var fortsatt økonomisk og delvis politisk boikott. Det har bidratt til å gjøre en allerede håpløs og kaotisk situasjon enda mer håpløs, og å undergrave det lille som er igjen av den palestinske selvstyremyndigheten.

Samtidig fortsetter okkupasjonen av Vestbredden, men også av Gaza, fordi Israel ennå kontrollerer grenser, luftrom og farvann, og har erklært visse områder forbudt for palestinere. Da Israel trakk seg ut av Gaza for snart to år siden, sa staten fra seg ansvaret for folket der inne. Enkelte spør seg nå om alternativet til selvstyremyndigheten er full israelsk okkupasjon, og at Israel påtar seg ansvaret for sivilbefolkningen. Dette er ikke Israel interessert i. Mens Gaza faller fra hverandre, er det fare for at terrorgrupper med motiver som er alt annet enn nasjonale, finner fotfeste i lovløsheten. Hamas’ mål er en palestinsk stat, ikke et verdensomspennende kalifat.

Flere palestinere understreker at borgerkrig er umulig fordi felles etnisitet og religion binder folket sammen. Samtidig fins det et avgjørende skille mellom de to sterkeste palestinske fraksjonene Hamas og Fatah: Forholdet til Israel. Siden Oslo-prosessen har Fatah samarbeidet med Israel mens Hamas har fortsatt den væpnede kampen og blitt straffet for det av Fatah-regimet. Blodbadet i Gaza fører bare til at gapet mellom dem vokser seg større.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer