Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blødde ihjel foran klassekamerater

STORSLETT/TROMSØ (Dagbladet): Foran øynene på en sjokkert lærerinne og flere elever vaklet den sterkt blødende somaliske gutten ut av klasserommet og inn i biblioteket. Der segnet han om og døde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere lærere og elever forsøkte heltemodig å berge 17-åringens liv. Men knivstikkene han var påført av sin 16 år gamle kamerat, hadde tappet ham for blod og liv.

- Jeg har snakket med to elever som forsøkte å berge livet hans. De har reagert meget sterkt, forteller elevrådsleder Kirsten Varberg til Dagbladet.

Ved Nordreisa videregående skole i Nord-Troms ble to jevngamle somaliske skoleelever i går drapsoffer og drapsmann.

Døde i biblioteket

Den skadde gutten klarte å ta seg inn i skolens bibliotek før han døde. På dette tidspunktet, klokka 13.20, oppholdt flere elever seg i biblioteket.

- De surfet på Internett da han kom inn, forteller Kirsten Varberg.

- At de to guttene ikke kommer fra Norge, har ingenting å si. Det er ingen forskjell på mørk og hvit, kjent og ukjent, når sånne grusomheter skjer. Drapet har gått like mye inn på oss alle, sier elevrådslederen. Selv satt hun i kantina, like ved åstedet, da drapet skjedde.

De to bodde sammen med tre andre somaliske jevnaldringer i en enebolig i Storslett, kommune- og skolesenteret i Nordreisa.

- Vi valgte å ta imot sju mindreårige somaliere etter påtrykk fra UDI. Ingen av dem har foreldre i Norge, opplyser rådmann Ole Martin Strøm i Nordreisa.

Fem av somalierne bodde i samme hus, de to siste i et annet.

Privat samtale

Slik beskriver politiadvokat Torstein Hevnskjel drapshandlingen:

- Midt i undervisningen ba den nå siktede gutten om å få ha en privat samtale med sin klassekamerat. Læreren, en kvinne i slutten av 20-åra, forlot klasserommet. De andre somaliske guttene var ikke til stede.

Gjennom den lukkede døra hørte hun stoler og pulter som ramlet. Hun rev opp døra. Sterkt blødende vaklet den ene gutten forbi henne.

Kort etter kom gjerningsmannen ut av klasserommet. Mens offeret segnet om i biblioteket, forlot den andre skolen.

Drapshandlingen - i form av flere knivstikk mot mage og bryst - fant sted klokka 13.20. Klokka 14.00 ble offeret erklært død i biblioteket.

Klokka 14.15 ble drapsmannen pågrepet hjemme, 200 meter fra skolen.

- Den siktede påviste en blodig Mora-kniv ved bopelen. Han er foreløpig siktet for forsettlig drap, sier Hevnskjel.

Øyenvitne

Den drapssiktede 16-åringen skal ha vært øyenvitne til at hans egen far ble massakrert hjemme i Somalia.

Avdelingsleder Katrine Vibe ved Nordreisa videregående skole bekrefter overfor Dagbladet at hun hadde en samtale med gutten for to uker siden.

- Han fortalte da, riktignok på svært sparsommelig engelsk, at han ble øyenvitne til sin egen fars massakre, sier Vibe.

Hun bekrefter også at det skal ha vært en konflikt mellom 16-åringen og 17-åringen som han drepte i går:

- Denne konflikten skal ha bygd seg opp over en tid. De to har jo bodd i samme hus siden i sommer, sier Vibe.

Etter hva Dagbladet forstår, kan en pengekrangel de to imellom ha utløst drapet.

Sørget

Sjokk og sorg preget i går kveld Nordreisa videregående skole. De 350 elevene sørget over å ha mistet to medelever. Poenget med å gi somalierne undervisning på skolen i stedet for i voksenopplæringens egne lokaler, var å integrere dem.

ØYENVITNER: Flere elever - blant annet de to som her står med ryggen til kamera - ble øyenvitner til gårsdagens sjokkdrap ved Nordreisa videregående skole. Elevrådsleder Kirsten Varberg og rektor Mikkel Anders Bongo deltok i sorgarbeidet. Bildet er tatt få meter fra klasserommet og biblioteket som ble åsted for drapet.Foto: BJØRN JOACHIMSEN
Hele Norges coronakart