Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Blødde ihjel i ambulansen

Med en livstruende skade på hovedpulsåre ble Akershus-mannen kjørt fra sykehus til sykehus, men avvist overalt. Sentralsykehuset i Akershus (SiA) hadde ifølge legene ikke kapasitet til å ta i mot mannen. Han døde i ambulansen. SiA-leger mener ledelsen er mer opptatt av å holde et trangt budsjett enn å hjelpe syke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter først å ha blitt avvist på grunn av manglende plass ved sitt eget sykehus, SiA på Lørenskog, ble den livstruende syke mannen sendt videre i ambulansen til to andre sykehus i Oslo-regionen, men møtte stengte dører der også. På vei tilbake til SiA i den samme ambulansen, døde han av skadene. Denne episoden er bare en av mange som viser at Sentralsykehuset i Akershus ikke klarer å tilby befolkningen i Akershus det de har krav på, sier seksjonsoverlege Arne R. Rosseland og overlege Tom Glomsaker ved gastroenterologisk seksjon på kirurgisk avdeling på SiA.

I følge overlege Glomsaker kunne mannens liv ha blitt reddet hvis SiA hadde hatt kapasitet til å undersøke mannen før de sendte ham videre til neste sykehus.

- Men sprengt kapasitet her på sykehuset førte til at mannen ble sendt videre og senere døde uten å få riktig behandling, sier Glomsaker til Dagbladet.

Nå advarer de to erfarne kirurgene befolkningen i Akershus mot å bli syke, og foreslår inntaksstopp på sykehuset til krisetiltak blir iverksatt.

Inntaksstopp

- Sentralsykehuset i Akershus befinner seg på sammenbruddets rand, og det blir ikke lenger drevet forsvarlig, sier Glomsaker og avslører at frustrasjonsnivået blant de ansatte er faretruende høyt.

I følge leger og sykepleiere er situasjonen på det fra før kriserammede sykehuset blitt helt uholdbar. Gjentatte ganger har de slått alarm og påpekt både overfor sykehusledelse og fylkeskommune at de ikke lenger er i stand til å gi pasienter den behandlingen de har krav på.

- Alt som heter kvalitetssikring er i ferd med å forsvinne. Ledelsen er mer opptatt av å følge et stramt budsjett enn å ta vare på de som trenger hjelp, sier legene. Mens situasjonen ytterligere tilspisser seg, har ledelsen bedt om mer tid til å finne løsninger på driftsproblemene.

Siden i vår har vi innført delvis inntaksstopp av nye pasienter fordi ressursene ikke strekker til. Slik situasjonen har vært de siste ukene, er det faglig uansvarlig å ta inn flere pasienter - også akutte tilfeller, sier overlege Glomsaker.

Inntaksstopp

Bare på kirurgisk avdeling er tilstanden ifølge de to legene opprørende:

  •  Pasienter som trenger øyeblikkelig-hjelp-operasjoner opplever at inngrepet blir utsatt i opptil flere døgn
  •  Kreftpasienter blir avvist og operasjoner blir utsatt på ubestemt tid
  •  Nyopererte pasienter som trenger overvåking blir lagt på korridoren uten tilsyn
  •  Pasienter står i kø for nødvendige røntgenundersøkelser. Selv de mest presserende undersøkelsen må vente opptil en uke
  •  Kapasiteten på patologisk avdeling er sprengt, og de har ikke lenger mulighet til å obdusere pasienter som dør på sykehuset.
  •  Defekt utstyr blir ikke erstattet fordi kapitalbudsjettet er frosset
  •  Masseoppsigelse av sykepleiere har gitt en skrikende mangel på sykepleiere
  •  Ventelistegarantien er sprengt og alle planlagte operasjoner har vært avlyst siden i mai.

Tigger om hjelp

I flere brev til fylkeslegen i Akershus tigger en samlet legestand om at sentralsykehuset nå må få hjelp.

- Sykehuset trenger øyeblikkelig krisehjelp. Det er uforsvarlig å ta imot flere pasienter, og inntaket burde vært stoppet til effektive strakstiltak blir iverksatt, sier Rosseland.

I følge de to legene er det årlig underbudsjettering som er årsaken til at problemene ved sykehuset har tilspisset seg. Det fører til at sykepleiemangelen er prekær, sengekapasiteten er sprengt og kapasiteten på de ulike avdelingene blir presset til det ytterste.

- Sykehusledelsen må umiddelbart få gjort noe effektivt med disse problemene dersom sykehuset skal bli drevet forsvarlig i framtida, sier Rosseland og Glomsaker til Dagbladet.

<B>ADVARER:</B> - Bli ikke syk i Akershus akkurat nå. Det er ikke sikkert vi kan hjelpe dere, advarer seksjonsoverlege Arne R. Rosseland og overlege Tom Glomsaker ved kirurgisk avdeling på sentralsykehuset i Akershus.
<B>Krise på Sentralsykehuset i Akershus (SiA)</B>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!