«DIS GRACE»: Her gifter Robert Mugabe seg med Grace Marufu i Harare i 1996. Nå kalles hun «Dis Grace» - «fru Skam» - av amerikanske diplomater. Foto: Joao Silva / NTB Scanpix
«DIS GRACE»: Her gifter Robert Mugabe seg med Grace Marufu i Harare i 1996. Nå kalles hun «Dis Grace» - «fru Skam» - av amerikanske diplomater. Foto: Joao Silva / NTB ScanpixVis mer

Bloddiamanter, skitten melk, og Mugabes egen «fru Skam»

Finansministeren fortviler: Robert Mugabe er tretti ganger så rik som statskassa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statskassa i Zimbabwe er bunnskrapt. Slik Dagbladet skrev i går ble det nærmest en tragikomisk stemning da finansminister Tendai Biti nylig redegjorde for statsfinansene.

- I forrige uke, da vi hadde betalt de statsansatte, var det igjen 217 dollar i statskassa, sa Biti.

Med gårsdagens valutakurs utgjorde dette beløpet 1193,50 norske kroner. Biti fleipet selv med at flere av journalistene på pressekonferansen var rikere enn staten Zimbabwe.

Seinere modererte han seg, og sa til BBC at han bare ville «dramatisere», og at Zimbabwe like etter fikk 30 millioner dollar inn på konto - trolig fra et giverland. Norge ga i 2011 Zimbabwe 126 millioner i bistand.

Og selv om Zimbabwe fikk inn de omkring 150 millionene kroner på konto, burde Biti definitivt ringt til sin egen president. For Zimbabwes tyrann de siste tretti årene, Robert Mugabe, er søkkrik.

Milliardær Helt nøyaktig hvor mye penger Mugabe har, er det svært få som vet. Men det er gjort flere kvalifiserte anslag.

I dokumenter offentliggjort av Wikileaks hevder amerikanske diplomater at Mugabes personlige formue er på over en milliard dollar - og at brorparten av summen er investert i selskaper utenfor Zimbabwes grenser.

VED MANNENS SIDE: President Robert Mugabe og kona Grace hilser Zanu-PF-tilhengere på partikonferansen i fjor. Paret håper å få regjere på egen hånd etter neste valg - og har tatt kraftig for seg av sitt lands ressurser. Foto: AP / Tsvangirayi Mukwazhi / NTB Scanpix
VED MANNENS SIDE: President Robert Mugabe og kona Grace hilser Zanu-PF-tilhengere på partikonferansen i fjor. Paret håper å få regjere på egen hånd etter neste valg - og har tatt kraftig for seg av sitt lands ressurser. Foto: AP / Tsvangirayi Mukwazhi / NTB Scanpix Vis mer

Mugabe skal ha hemmelige kontoer både i Sveits, de britiske kanaløyene og Bahamas, og han skal også eie flere slott i Skottland. Mange av investeringene foregår i flere ledd, med skallselskaper eller mellommenn.

Et eksempel på dette er også avslørt av Wikileaks:

«Dis Grace» Amerikanske diplomater refererer en krangel som oppsto mellom Mugabes beryktede kone Grace («Dis Grace» - skam - som hun kalles i ambassadenotatet) og den kinesiske forretningsmannen Pung Sung Hsieh.

«Dis Grace» hevder at Hsieh loppet henne for en million dollar, etter at Hsieh ble brukt som stråmann da Mugabe-paret kjøpte en gigantisk villa i Hong Kong der datteren Bona Mugabe skulle bo da hun studerte i byen. Prislappen? Sju millioner dollar.

Enkelte av Mugabe-familiens forretningsinteresser er imidlertid avslørt.

I sagnet heter det «melk og honning». For Mugabe-paret blir «melk og diamanter» mer presist.

Melkemann Daily Telegraph avslørte i 2009 at presidentparet hadde sikret seg flere av landets største og mest innbringende gårder, som var blitt beslaglagt fra hvite bønder, under det svært omstridte jordfordelingsprogrammet presidenten satte i verk.

Den britiske avisa avslørte at Grace Mugabe fikk kjøpt storgården Gushungo Dairy Estate for en slikk og ingenting. Og at Mugabe sikret en storavtale med Nestlé.

BRUKBAR STUDENTBOLIG: Bona Mugabe fikk en studenthybel - som strengt tatt er en gigantisk villa - til sju millioner dollar. Foto: AP / Tsvangirayi Mukwazhi / NTB Scanpix
BRUKBAR STUDENTBOLIG: Bona Mugabe fikk en studenthybel - som strengt tatt er en gigantisk villa - til sju millioner dollar. Foto: AP / Tsvangirayi Mukwazhi / NTB Scanpix Vis mer

Slik sikret Mugabe-paret at mellom 10 og 15 prosent av all melk Nestlé kjøpte i Zimbabwe havnet i det forhatte parets lommer.
Og totalt skal Grace Mugabes eiendommer utgjøre omkring 48 000 mål jord.

Diamantformue Organisasjonen Partnership Africa Canada, som har gravd mye i diamanthandelen i Afrika sør for Sahara, anslo i en rapport offentliggjort i november at Mugabe og hans innerste krets har underslått diamanter verdt over to milliarder dollar

Organisasjonen hevder å kunne dokumentere at diamanter verdt 300 millioner dollar aldri ble bokført i 2011. I november 2011 forsvant en hel, konkret, diamantlast, verdt omkring 200 millioner dollar, uten spor.

Og ti millioner karat diamanter fra Marange-området, som ble eksportert til Dubai i siste halvdel av 2012, ble solgt for 600 millioner dollar

En svært lav pris, ifølge aktivistene, noe som angivelig var avtalt for å sluse pengene i lomma på Mugabes krets i Zimbabwe og indiske mellommenn.

Vil styre alene Fra 2009 har Mugabe styrt i et «politisk samboerskap» med sin sterkeste utfordrer, Morgan Tsvangirai, som statsminister. Da ble landets egen valuta, Zimbabwe-dollar, gitt opp, og man gikk over til USA-dollar. Det har ført til et visst oppsving i økonomien, som i år ventes å vokse med 5 prosent.

Men fremdeles er 95 prosent av arbeidsstyrken uten arbeid - og Mugabe har gjort det klart at han så fort som mulig vil gjøre slutt på koalisjonen, så han igjen kan bli sittende med makta alene.

Grøderike Zimbabwe var engang kjent som «brødkorg» i det sørlige Afrika, og Mugabe ble hyllet som et eksempel til etterfølelse. Så vokste presidentens paranoia, griskhet og maktsyke - og økonomien gikk inn i fritt fall da Mugabe ved tusenårsskiftet tok gårdene fra om lag 4000 hvite farmere og delte jorda ut til partifeller og venner som ikke hadde noen forutsetninger for å dyrke jorda. Zimbabwe er også et av verdens mest korrupte land, ifølge Transparency International, som setter landet som nummer 163 av 174 på lista hvor verstingene står nederst.

FORTVILER: Finansminister Tendai Biti. Foto: AFP / Desmond Kwande / NTB Scanpix
FORTVILER: Finansminister Tendai Biti. Foto: AFP / Desmond Kwande / NTB Scanpix Vis mer