Blodet flyter i Burma

Mens Aung San Suu Kyi tas imot på rød løper i Oslo.

STANS MASSAKRENE: Rohingyaer i Malaysia demonstrerer mot drap av muslimske rohingyaer i buddhistiske Burma. Foto: AP/Scanpix
STANS MASSAKRENE: Rohingyaer i Malaysia demonstrerer mot drap av muslimske rohingyaer i buddhistiske Burma. Foto: AP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 16.05 idag lander en av verdens store helter i Oslo. Aung San Suu Kyi skal imorgen holde Nobelforedraget som har vært utsatt i 21 år, fordi Burmas opposisjonsleder ikke har kunnet reise fra hjemlandet.

Bølge av blod
Urolighetene i Burma startet etter at en buddhistisk kvinne ble gjengvoldtatt og drept for to uker siden. Menn fra den muslimske minoriteten rohingyaene skal ha stått bak forbrytelsen, og 3. juni tok en gruppe buddhister hevn da de stanset en buss med rohingyaer og drepte ti.

Etter det har en bølge av vold spredd seg i grenseområdet til Bangladesh. 29 mennesker skal være drept. 30 000 har flyktet fra sine landsbyer, og er nå i provisoriske leire uten mat og vann, og 2 500 hus skal være brent ned, ifølge statssekretær for Departementet for grenseområdene, Htein Lin, melder telegrambyrået Reuters.

Brukt som slaver
Rohingyaene er muslimer som opprinnelig er fra Bangladesh. De har en årelang historie med undertrykkelse. Under militærdiktaturet som nå er under avvikling av president Thein Sin, har rohingyaene vært behandlet som slaver. For ti år siden flyktet en kvart million rohingyaer til Bangladesh. Det de rapporterte fra det lukkede landet til blant annet Amnesty International, var sjokkerende:

- De rapporterte om utbredt bruk av tvangsarbeid, summariske henrettelser, tortur og voldtekt. Rohingyaene ble tvunget til å jobbe uten betaling av den burmesiske hæren, heter det blant annet i rapporten.

Gamle konflikter
Overgangen til demokrati i Burma løfter de underliggende konfliktene fra militærdiktaturets tid fram i lyset. En av de vanskeligste oppgavene i det nye Burma er storsamfunnets forhold til alle minoritetene, som generalene har ligget i konstant krig med. Norge er bedt av den burmesiske regjeringen om å bistå med hjelp til sosial og økonomisk utvikling i områder med minoriteter i Burma. Det er en helt sentral jobb i arbeidet for å bygge demokrati, mener blant annet Aung San Suu Kyi.

Opposisjonsleder Aung San Suu Kyi, som ble valgt inn i parlamentet i et suppleringsvalg i april, unngikk på en pressekonferanse i Geneve i går å svare på spørsmålet om rohingyaene bør få statsborgerskap.

Det er nå akutt behov for mat og vann til de 30 000 interne flyktningene som nå har rømt fra byene og landsbyene der de bodde.

- De frykter for sine liv. Hæren er der så de er trygge, sier Shwe Maung, muslim og medlem av parlamentet for hærens parti, Det forente solidaritets og utviklingspartiet.

Det bor til sammen rundt 800 000 rohingyaer i Burma.

EKSKLUSIVT: Aung San Suu Kiy intervjuet av Dagbladet i sin villa i Yangoon. Foto: Jacques Hvistendahl
EKSKLUSIVT: Aung San Suu Kiy intervjuet av Dagbladet i sin villa i Yangoon. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer