- Blodet til menneskene i Gaza er drivstoff i kampen mot Israel

Palestinere på Vestbredden holder pusten foran nye forhandlinger om Gaza.

VENTER: Salah Khaleel (24) fra venstre, Farez Zaed (22), Saleh Khaleel (31) og Ibrahim Al-Mallah (20) sier at ingenting er avklart før våpenhvileforhandlingene starter igjen om en måneds tid. 
Foto: Silje Rønning Kampesæter
VENTER: Salah Khaleel (24) fra venstre, Farez Zaed (22), Saleh Khaleel (31) og Ibrahim Al-Mallah (20) sier at ingenting er avklart før våpenhvileforhandlingene starter igjen om en måneds tid. Foto: Silje Rønning KampesæterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BETLEHEM (Dagbladet): Etter 50 dager med krig i Gaza ble partene enige om en langvarig våpenhvile tirsdag 26. august. I flyktningeleirene ulmer det.

Betingelsene for våpenhvilen er fortsatt uklare, men Israels president Benjamin Netanyahu har uttalt at «Hamas ble slått hardt og fikk ingen av de betingelser det hadde krevd i retur for en våpenhvile.»

- Hvis det stopper slik, er ikke dette slutten på krigen, sier Nidal Mohammed Al-Krunz.

35 åringen bor i flyktningleiren Al-Arroub i Hebron og understreker at han ser på dette som midlertidig våpenhvile.

Om en knapp måned tas forhandlingene opp igjen.

- Blodet er drivstoff Diskusjonen om Palestinas framtid, gode og dårlige ledere og valget mellom intifada eller forhandlinger florerer på hvert gatehjørnet på Vestbredden, men kanskje spesielt i flyktningleirene hvor forholdene er kummerlige og den israelske militære tilstedeværelsen ofte stor.

750 tusen palestinere, fordelt på 19 leirer på utgjør en signifikat del av den palestinske befolkningen på litt over 2,5 millioner.

Al-Krunz mener Gaza totalt sett kom godt ut av situasjonen og sier man ikke kan beskrive krigen kun ut i fra antall drepte.

- Blodet til de mer enn 2000 menneskene i Gaza er drivstoff i kampen mot Israel, forklarer han, og mener revolusjon og krig er den riktige veien å gå.

Arrestert fem ganger Under Israels operasjon «Brother's keeper» ble Al-Krunz arrestert fem ganger. 

- Kun fordi jeg er Hamas, konstaterer han, og sier at han ikke er veldig aktiv, men at han under den andre intifadaen valgte å dele celle med andre Hamas-medlemmer - noe som betyr at han dermed valgte politisk side.

Operasjonen ble iverksatt etter at tre bosetterungdommene forsvant fra Hebron 12. Juni. 18 dager senere ble de funnet døde, og Israel har pekt ut to Hamas-medlemmer fra Hebron som mistenkte og arrestert en tredje.

«Politisk hjerne» Han legger til at han var inn og ut av fengsel i fem år under den andre intifadaen.
- De mente jeg var en av hjernene i Hamas, forteller han.

Han forteller videre at han i dag har forbud mot å reise på grunn av tidligere politiske aktiviteter.

- Hva slags?

- Politiske, svarer Al-Krunz kort, uten tegn til å ville utdype.

- Vestbredden blir verre Litt lengre nord, i flyktningleiren Kalandia i Ramallah, sitter en gjeng unge menn i en falaffelrestaurant. De deler gledelig sine refleksjoner om den nåværende situasjonen.

- Nå vil det bli verre her på Vestbredden, konkludere Saleh Khaleel  (31) raskt og forklarer at historien viser at når Israel taper ansikt utad må de ta det igjen ved å vise muskler.

ISRAELSK KONTROLL: Kalandia flyktningleir i Ramallah har omkring 11 000 registrerte flyktninger og ligger under israelsk kontroll inne på Vestbredden. 
Foto: Silje Rønning Kampesæter
ISRAELSK KONTROLL: Kalandia flyktningleir i Ramallah har omkring 11 000 registrerte flyktninger og ligger under israelsk kontroll inne på Vestbredden. Foto: Silje Rønning Kampesæter Vis mer

- Vi vil kanskje få et sterkere oppgjør internt, skyter Farez Zaed (22) inn, og legger til det er stor uenighet rundt unionen mellom de to største politiske partiene Hamas og Fatah.

Anerkjennes ikke De to partiene ble enige om en samlingsregjering i april tidligere i år, noe som fikk Israel til å bryte de pågående fredssamtalene fordi de anser Hamas som en terroristorganisasjon som - i motsetning til Fatah - har nektet å anerkjenne Israels eksistens.

Samarbeidet ble ønsket velkommen av EU, FN, Kina og USA.

Uenig om framgangsmåten Saleh Khaleels lillebror Salah (24) kaster seg inn i diskusjonen og det blir etterhvert tydelig at de er særdeles uenige om hva som er den beste strategien for det palestinske folket.

Storebror støtter Hamas som den eneste rundt bordet, mens lillebror og resten støtter opp under Fatah.

- Vi må ha en revolusjon. Ikke fordi vi vil ha krig, men fordi vi tror dette er måten vi kan få tilbake det vi har rett på. Israel responderer ikke på forhandlinger, sier storebror Saleh rolig.

- Vi må ha en fredelig løsning med forhandlinger! Vi har ikke makt slik som Israel, vi har bare stein, roper lillebror Salah til støttende jubelrop fra de andre rundt bordet.

Klare for opprør Men selv om de er uenige om så mangt er det én ting hele gjengen enes om, nemlig sin egen rolle dersom et nytt opprør skulle bryte ut på Vestbredden.

- Vi ville ikke startet det, men vi ville deltatt, sier lillebror Salah uten å nøle, og til samtykkende nikk fra de andre.

- Får vi ikke det vi vil ha om en måned så starter det opp igjen, og vi venter her. Skjer det noe i Gaza, skjer det noe her, forteller han.

- VIL OPPNÅ LITE: Nidal Mohammed Al-Krunz (35) mener palestinerne vil oppnå lite ved forhandlingsbordet og sier det eneste Israel forstår er revolusjon. 
Foto: Silje Rønning Kampesæter
- VIL OPPNÅ LITE: Nidal Mohammed Al-Krunz (35) mener palestinerne vil oppnå lite ved forhandlingsbordet og sier det eneste Israel forstår er revolusjon. Foto: Silje Rønning Kampesæter Vis mer