MED STERK BØNN: - Blodet vil renne, og Libya vil bli et nytt Somalia, sier tidligere utenriksminister Musa Kusa, som er redd konsekvensene av borgerkrigen i Libya. Foto: REUTERS/Chris Helgren/Scanpix
MED STERK BØNN: - Blodet vil renne, og Libya vil bli et nytt Somalia, sier tidligere utenriksminister Musa Kusa, som er redd konsekvensene av borgerkrigen i Libya. Foto: REUTERS/Chris Helgren/ScanpixVis mer

- Blodet vil renne, og Libya vil bli et nytt Somalia

Eks-utenriksminister Musa Kusa med desperat advarsel mot borgerkrig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En borgerkrig vil rive landet i stykker, advarer Kusa i en uttalelse gjengitt av NTB.

- Blodet vil renne, og Libya vil bli et nytt Somalia, sier han.

Rømte Ifølge BBC mener avhopperen at er det avgjørende at Libya forblir samlet.

Kusa rømte fra Libya i slutten av mars og er nå i Storbritannia.

Det skal ha vært den svært innflytelsesrike Kusa som fikk Libya tilbake som et legitimt medlem av verdenssamfunnet etter flere år med sanksjoner som følge av Kadhafis politikk.

Han førte samtaler med flere NATO-land, deriblant Storbritannia og Tyskland, for å normalisere Libyas forhold til omverdenen. 

Mektig Kusa var leder av etterretningstjenesten i landet fra 1994 til 2009, da han ble utenriksminister. Han har vært regnet som en av Muammar Kadhafis mest betrodde menn.

I mars 2009 ble han utnevnt til utenriksminister i landet. Nå har han brutt båndene til det libyske regimet.

- Jeg har ingen kontakt med det libyske regimet lenger. Jeg arbeidet for Gaddafis regime i mer enn 30 år, sier Kusa, som blant annet mistenkes for å ha vært delaktig i planlegginga av Lockerbie-angrepet.

- Jeg var lojal i mitt arbeid, men etter den siste tidas hendelser forandret dette seg, og jeg kunne ikke fortsette.

Uklart Sør-Afrikas president Jacob Zuma har uttalt av Muammar Kadhafi har godtatt en plan fra Den afrikanske union (AU) for å løse konflikten i landet.

Talsmenn for Kadhafis motstandere sa imidlertid mandag at AU også vil gjennomføre reformer av dagens politiske system.

Opprørerne krever på sin side at selve systemet blir fjernet og erstattet av noe nytt og bedre, framholdt deres leder Mustafa Abdul Jalil.

- AUs initiativ omfatter ikke kravet om at Kadhafi og hans sønner må forlate den politiske scenen i Libya. Derfor er denne planen allerede foreldet, sa Jalil på en pressekonferanse i opprørernes høyborg Benghazi.

AVTALE? Den Afrikanske Union skal være enige med Muammar Kadhafi om en vei ut av krigshandlingene i Libya. Men opprørerne mener avtalen er foreldet. Her omringer demonstranter bilen til en AU-delegat for å markere sin motstand mot avtalen. Foto: AFP/Marwan Naamani/Scanpix
AVTALE? Den Afrikanske Union skal være enige med Muammar Kadhafi om en vei ut av krigshandlingene i Libya. Men opprørerne mener avtalen er foreldet. Her omringer demonstranter bilen til en AU-delegat for å markere sin motstand mot avtalen. Foto: AFP/Marwan Naamani/Scanpix Vis mer