Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodfattig revisjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• I Dagbladets 1. mai-utgave anbefalte vi regjeringen å bruke anledningen til å legge fram et revidert nasjonalbudsjett som lyste av politisk energi, ikke av bokholderi. Vi kan vanskelig si vi har fått gjennomslag. Budsjettdokumentet som finansminister Kristin Halvorsen (SV) la fram i går preges av forsiktig balansekunst og småflikking som gjør det mulig for henne å hevde at regjeringen følger en annen kurs enn den forrige. Man skal som kjent ikke vri kompasset stort for å endre kursen.

• Angsten for å ødelegge det som er bra er åpenbart større enn viljen til å endre det som ikke er så bra. Slik sett går Kristin Halvorsen inn i en lang tradisjon. Fra et velgersynspunkt skiller hun seg neppe veldig mye fra finansministrer før henne, enten de het Sigbjørn Johnsen (Ap) eller Per-Kristian Foss (H). De har alle forvaltet store summer i et stadig rikere land. De har alle opplevd synkende ledighet og økt sysselsetting. De har alle måttet si nei til satsing som monner på områder hvor behovene er skrikende. Og de har alle gitt vann på mølla til opposisjonspartiene, hvis privilegium det er å være høyrøstede, usaklige og uansvarlige. Det gjaldt også Halvorsen da hun var i opposisjon.

• Det skal som kjent sterk rygg til å bære gode dager. Norsk økonomi er svært god. Det har aldri vært flere sysselsatt i Norge. Ledigheten er under 3 prosent. Rente og prisstigning er lav. Oljeprisen er så høy at regjeringen legger 420 kroner per fat olje til grunn i 2006 som gjør at den vil kunne legge hundrevis av milliarder av kroner på bok i år. Man kunne ha bygget slott og katedraler, veier og jernbane. Men regjeringen satser i stedet på ansvarlighet. 100 millioner kroner mer til helseforetak som har milliarder i underskudd. 175 millioner kroner til riksveier, rassikring og sykkelstier, ikke 1,7 milliarder som Senterpartiet ønsker.

• Samtidig irriterer regjeringen velgerne med endringer i eiendomsskattelovgivningen som gjør at svamptørste kommuner vil innføre hytteskatt. Begrunnelsen for alt dette er at renta ikke skal stige for raskt og føre 130 000 låntakere i uløkka. Spørsmålet er om de 130 000 og de øvrige millioner av velgere vil takke regjeringen for dette. Eller om de vil få enda en grunn til å forføres av Siv Jensens enkle verden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling