MOT ZIKA: Det sprayes mot mygg i Hillsborough County i Florida. Fortsatt finnes ingen føderale retningslinjer i USA mot det fryktede zikaviruset. Foto: REUTERS/Scott Audette
MOT ZIKA: Det sprayes mot mygg i Hillsborough County i Florida. Fortsatt finnes ingen føderale retningslinjer i USA mot det fryktede zikaviruset. Foto: REUTERS/Scott AudetteVis mer

Blodgivere i USA får zika-karantene

Røde Kors i USA ber blodgivere som har besøkt områder der zikaviruset har brutt ut, om å vente fire uker før de gir blod.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Washington (NTB-Reuters): Røde Kors sier samtidig at risikoen for smitte via bloddonasjon er «ekstremt lav» på fastlandet i USA. I en uttalelse sier organisasjonen at en ventetid på minst fire uker før man gir blod gjelder personer som har besøkt Mexico, Karibia, Mellom- og Sør-Amerika de siste fire ukene.

Personer som utvikler symptomer som samsvarer med zikasmitte mindre enn to uker etter at de har gitt blod, bes kontakte Røde Kors, for å unngå at blodet blir gitt til pasienter.

Det er påvist zikasmitte i over 30 land og territorier. Viruset kobles til den farlige medfødte misdannelsen mikrokefali, der hjernen ikke blir fullt utvidet og hodet ikke vokser normalt, og til den alvorlige autoimmun sykdommen Guillian-Barrés syndrom, som kan føre til lammelser. De vanligste symptomene er influensalignende, men de fleste smittede er symptomfrie.

Tirsdag ble det kjent at amerikanske helsemyndigheter mener å ha påvist det første tilfellet av at en person er blitt smittet av zikaviruset i USA. Tilfellet er oppdaget i Dallas i Texas, og smitten skal ha skjedd ved seksuell omgang. Det nasjonale folkehelseinstituttet CDC bekrefter smittetilfellet, men sier de ikke har undersøkt hvordan viruset ble overført.

Zika smitter normalt via myggarten Aedes aegypti. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram