Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodgivere må vente til høsten

- Ha tålmodighet med oss, ber blodbankene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle vil hjelpe kreftsyk

- Ingenting skal knekke meg

(Dagbladet.no:) I april sto Kristin Krohn Devolds politiske rådgiver Bengt Eidem frem i mediene og fortalte at han har fått leukemi. 27-åringen trenger benmarg fra en donor hvis han skal overleve og har bedt folk om å melde seg som blodgivere.

Responsen har ikke uteblitt: Et ras av mennesker ønsker nå å hjelpe Bengt og andre alvorlig syke pasienter.

Giverne venter utålmodig

I blodbankene er kapasiteten helt sprengt. Flere steder må giverne regne med å ikke bli innkalt før tidligst i august.

Over tusen mennesker har meldt seg til Blodbanken i Oslo. Avdelingssykepleier Ann Kristin Glomstad ber giverne som nå venter om velvilje.

- Responsen har vært helt suveren. Nå må giverne være så snille å ha tålmodighet med oss, sier hun.

image: Blodgivere må vente til høsten

- Det går en stund før vi klarer å ta unna responsen, jeg tviler på at vi klarer å ta unna alle før sommeren. Mer enn tusen har meldt seg, og kapasiteten vår for å registrere nye givere, er cirka 100 i uka, forklarer hun.

Glomstad understreker at blodbankene trenger hver eneste halvliter de tapper.

- Det finnes mange Bengt\'er der ute. Bak hver blodpose som tappes, er det en tilsvarende scene, det ligger alltid en sørgelig historie bak, sier hun.

Må vente til høsten

Også ved Blodbanken på Haukeland jobbes det på sprengt for å ta mot alle som vil hjelpe. 400 bergensere venter på å bli innkalt til registering før sommeren.

- Jeg skulle ønske at man klarte å ta unna registreringer, men det er fullt opp med blodgivere allerede. Responsen har vært fantastisk, nå må ikke giverne miste motet, sier avdelingsoverlege Tor Hervig.

Ved Sørlandet sykehus må giverne regne med å vente til over sommerferien, ifølge Agderposten. I Trondheim meldte 1300 blodgivere seg i hele fjor. Men i mai i år har trønderne meldt seg en etter en for å gi blod og benmarg: Bare denne måneden har blodbanken fått 900 henvendelser fra folk som vil la seg tappe.

- Vi skjønner at de som melder seg nå, er utålmodige. Folk må vite at dette er livsviktig også til høsten, sier seksjonsleder Turid Fredriksen.

Gi blod først

Blodbankene ønsker fortsatt at enda flere givere skal melde seg.

Første gang hos Blodbanken tas det bare blodprøver. Gang nummer to får man lov å gi blod.

De som vil bli benmargsdonorer, må være aktive blodgivere. På denne måten prøver helsevesenet å sikre seg at folk ikke trekker seg hvis de plutselig blir kontaktet og bedt om å være benmargsdonor.

- Man må være interessert i å gi av seg selv, forklarer Glomstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!