Blodgiverhundene Akeelah og Kipawa er «Norges dyrehelter»

- Veldig få vet at hunder og katter kan og bør gi blod, sier administrerende direktør i Agria Dyreforsikring.

«NORGES DYREHELT 2018»: Hundene Akeelah og Kipawa er blodgivere, og er de som gir mest blod til Fredrikstad Dyrehospital. Se hvordan eieren ble overrasket med prisen «Norges dyrehelt 2018». Video/reporter/redigering: Ørjan Ryland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Fredrikstad): I går ble dyrepleier og hundeeier Linn Jane Kristiansen overrasket på arbeidsplassen sin Fredrikstad Dyrehospital (se video i toppen av saken).

- Jeg er så glad! Kjempestolt av jentene! sier klinikkmedarbeideren.

Gjennom ti runder med delvinnere har Agria Dyreforsikring kåret vinneren av prisen «Årets dyrehelt»: Kristiansens to hunder Akeelah (6) og Kipawa (5) av rasen Rhodesian ridgeback. Prisen fikk de for sin gode innsats som blodgivere:

HVERDAGSHELTER: Christian Geelmyuden håper flere skal vite om mulighetene for blodgivning. Foto: Ørjan Ryland
HVERDAGSHELTER: Christian Geelmyuden håper flere skal vite om mulighetene for blodgivning. Foto: Ørjan Ryland Vis mer

- De er typiske representanter for hverdagshelter, rett og slett. Litt av poenget med kåringen er nettopp at vi ikke kun skal kåre de spektakulære heltedådene, sier administrerende direktør for Agria Dyreforsikring, Christian Geelmuyden.

- Ikke mange av oss vet at katter og hunder kan og bør gi blod.

Geelmuyden sier dette er noe av grunnen til at de falt for denne historien.

Har vært blodgivere i halvannet år

ROLIG: Hundene til Kristiansen takler blodgivning fint. Foto: Ørjan Ryland
ROLIG: Hundene til Kristiansen takler blodgivning fint. Foto: Ørjan Ryland Vis mer

Hundene til Kristiansen har vært blodgivere i et og et halvt år, og alt startet med at de kom over en akuttsituasjon der de ikke hadde så mange donorer å kontakte.

- Da ble det til at jeg henta mine, og etter det har de bare fortsatt. De funker så bra. De er rolige og trenger ikke bedøvelse.

Lurer du på hvordan noe slikt går for seg? Se video under:

BLODHUND: Her demonstrerer dyrepleier May Helen Kristoffersen hvordan man tapper blod av en hund. Akeelah gir ikke blod tilsvarende en normal mengde her da de ikke vil kaste bort en hel blodforsyning dersom det skulle være akutt behov for det ved en senere anledning. Video/reporter/redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Jesperpus er blodgiver

- Det er altfor lite informasjon ut til dyreeierne om hvor viktig det er å være en blodgiver, enten man har en hund eller en katt, sier jurymedlem og matmor til Jesperpus, Aina Stormo. Hun forteller at Jesperpus har vært blodgiver i to og et halvt år.

PUS GIR BLOD: Jesperpus har gitt blod til katter i nød i 2,5 år. Matmor Aina Stormo håper flere melder opp sine hunder og katter til å være blodgivere. Foto: Ørjan Ryland
PUS GIR BLOD: Jesperpus har gitt blod til katter i nød i 2,5 år. Matmor Aina Stormo håper flere melder opp sine hunder og katter til å være blodgivere. Foto: Ørjan Ryland Vis mer

- Vi fikk forespørsel da det var en akutt syk katt. Vi hadde da meldt han opp som donor hos en dyreklinikk. Jeg dro hjem fra jobb, henta katten og ga blod til den syke katten, noe som gjorde at eieren kunne ta med seg kjæledyret sitt hjem i live.

TAR AV PÅ NETTET: Her er Jesperpus på én av flere skiturer. Internasjonale medier får ikke nok av den norske katten. Video: Jesperpus Vis mer Vis mer

Få dyrehospitaler har utstyr eller kapasitet til å lagre blod, og derfor er disse bloddonorene viktige å ha tilgjengelige.

- Jeg håper kanskje denne saken kan bidra til at enda flere melder opp hundene og kattene sine som bloddonorer. Det er supert at vi har fått en slik «Dyrehelt»-vinner i år, sier Stormo, som var en av jurymedlemmene.

Miniatyrhesten Liva vant fjorårets pris

I fjor var det miniatyrhesten Liva som fikk prisen «Årets dyrehelt» for sitt arbeid på Ryggeheimen sykehjem i Moss:

Årlig får Agria inn hundrevis av bidrag:

- Det er alt fra de som redder matfars liv ut fra et brennende hus, til minigriser på et eldresenter som får demente til å huske navnet på både gården og dyra der de vokste opp.

«ÅRETS DYREHELT»: Miniatyrhesten Liva, sammen med eier Mette Pia Lyng, fikk utdelt prisen som «Årets Dyrehelt» i 2017. Her blir de overrasket idet de kommer inn på Ryggeheimen sykehjem i Moss, et sted hvor beboerne har mange gode tanker om Liva. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer