SPLID: I 2009 var B-gjengmiljøet langt mer samlet og sterkere enn i dag. Nå er miljøet mer uoversiktlig enn noensinne. Forrige helg ble en 27-åring (innfelt t.v. og i blå t-skjorte) i den ledende brødregruppen i B-gjengen banket opp, og denne uka ble en av de mest sentrale mennene i Furuset Bad Boys (innfelt t.h.) livstruende skadd i et overfall. I mai i fjor ble broren hans skutt på Furuset i Oslo. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT / POLITIET
SPLID: I 2009 var B-gjengmiljøet langt mer samlet og sterkere enn i dag. Nå er miljøet mer uoversiktlig enn noensinne. Forrige helg ble en 27-åring (innfelt t.v. og i blå t-skjorte) i den ledende brødregruppen i B-gjengen banket opp, og denne uka ble en av de mest sentrale mennene i Furuset Bad Boys (innfelt t.h.) livstruende skadd i et overfall. I mai i fjor ble broren hans skutt på Furuset i Oslo. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT / POLITIETVis mer

Blodig «borgerkrig» i B-gjengmiljøet

Politiet prøver å forhindre hevnangrep i Oslo etter drapsforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder fra politiutrykningen på Furuset i går eller informasjon om konfliktene i gjengmiljøene? Send epost til hkl@ dagbladet.no eller ring/sms journalisten direkte på 412 15 090.

(Dagbladet): Seinest i går kveld rykket store bevæpnede mannskaper fra politiet ut til Furuset senter i Oslo, etter en melding om at flere menn i den akutte konflikten mellom tidligere B-gjengledere og brødre i «Furuset Bad Boys», hadde utstyrt seg med skytevåpen.

- Nå responderer vi øyeblikkelig på all informasjon vi får om denne konflikten, og følger situasjonen nøye både med etterretning og tilstedeværelse for å unngå nye hendelser, sier Torstein Holand, leder for Spesielle Operasjoner (SO) ved Seksjon for organisert kriminalitet i oslopolitiet, til Dagbladet.

Også i ettermiddag patruljerte sivikledde politispanere i kjøpesenteret på Furuset, som tidligere har vært et møtested for sentrale gjengmedlemmer.

- Vil smelle igjen Frykten for eskalering er stor etter at en sentral 25-åring i Bad Boys-miljøet  ble overfalt av fire menn ikledd finlandshetter mens han tirsdag kveld var på vei «hjem» til fengselet der han soner på frigang. Foran flere øyenvitner ved gatekjøkkenet ble 25-åringen påført livstruende hodeskader med slagvåpen mens han skal ha blitt truet med pistol.

- Så langt vi vet er tilstanden hans fremdeles kritisk og uavklart, sa lensmann Morten Huse i Ullensaker til Dagbladet i 16-tida i går.

Både pengegjeld, posisjonering i hasjmarkedet i Oslo og ikke minst ære er bakteppet for en voldsspiral mellom de tidligere samarbeidspartnerne de siste ukene. Det opplyser flere kilder uavhengig av hverandre til Dagbladet.

- Denne konflikten har så mange ingredienser at det kommer til å smelle igjen snart, sier en av dem.

Skrytebilde på Facebook I går skrev Dagbladet at overfallet på Kløfta kom bare dager etter at en 27-åring, som før har blitt regnet som en av lederne i B-gjengen, ble lurt til et «møte» av 25-åringens krets og banket opp. Etterpå ble et bilde av den forslåtte B-gjengprofilen lastet opp på Facebook, noe som ble sett på som en ren provokasjon.

Politiet undersøker nå om episoden utløste det antatte drapsforsøket på tirsdag, men har ingen beviser for koblingen.

- Ingen er pågrepet så langt. I øyeblikket peker mye i retning av en gjengkonflikt politiet er kjent med. Det er et av hovedsporene, men vi etterforsker alle mulige spor, understreker lensmannen.

Beskyldt for pistolangrep Dagbladet kjenner til at konflikten mellom  brødregruppene strekker seg tilbake til før jul. Angivelig skal Bad Boys-mennene ha pådratt seg betydelig gjeld til B-gjengbrødrene, men vært nonchalante med betalingen. I høst skal 25-åringen og hans bror (29) ha ment at 27-åringen hadde bestilt et mislykket pistolangrep mot dem, utført av ungdommer fra den stadig voksende Holmliagjengen. Etter denne «avsløringen»har begge sider følt seg i livsfare.

I mai i fjor ble 25-åringens bror skutt på Furuset av en guttegjeng med uklare motiver, bare en av mange skyteepisoder i 2012. 13. august ble 31 år gamle Aqeel Shahzad - også han knyttet til B-gjengmiljøet - skutt og drept på en bensinstasjon på Ensjø i et oppsiktsvekkende «profesjonelt» attentat som ennå er uoppklart.

Ingen vil utelukke at de eldre hendelsene har sammenheng, og stemningen i denne delen av Oslos underverden er på sitt mest anspente på flere år.

- Høyt respektert Furuset Bad Boys var for få år siden smuldret opp som «gjeng», blant annet etter at nøkkelpersoner sonet lange dommer samtidig. De resterende var i stor grad regnet av politiet som et underbruk av B-gjengen. Nå skal imidlertid miljøet ha slått seg opp mer selvstendig.

Voldsofferet som ligger på Ullevål sykehus betegnes som en mann med et stort nettverk.

- Han står på ingen måte alene og er høyt respektert, sier en bekjent av 25-åringen til Dagbladet.

- Målrettet Etter det Dagbladet erfarer jobber politiet ut fra at gjerningsmennene på Kløfta kan være innleide kriminelle som utførte angrepet på oppdrag fra sentrale gjengmedlemmer. De fire maskerte mennene løp til en ventende bil et stykke fra åstedet og forsvant før politiet ankom området.

- Det var et målrettet og trolig planlagt angrep rettet mot denne mannen, som altså var på vei tilbake til fengselet. Det er liten grunn til å tro at de involverte har noen lokal tilknytning på Kløfta, sier lensmannen.

Huse har håp om at angriperne har etterlatt seg avslørende spor.

- Vi er ennå i en innsamlingsfase, med blant annet en rekke vitneavhør og mulige elektroniske spor. Vi har sikret en god del materiale fra overvåkningskameraer i området, men vi vil ikke gå inn på innholdet, sier lensmann Huse.

Han ønsker tips fra publikum.

- Vi ber om at alle som har ferdes i Kløfta-området rundt klokkka 19.30 på tirsdag og som har observert en eller flere biler med yngre menn eller annen aktivitet, om å ringe politiet på nummer 915 65 870, sier lensmannen.

- OMFATTENDE ETTERFORSKNING:  Lensmann Morten Huse i Ullensaker leder etterforskningen av overfallet på 25-åringen på Kløfta tirsdag.
- OMFATTENDE ETTERFORSKNING: Lensmann Morten Huse i Ullensaker leder etterforskningen av overfallet på 25-åringen på Kløfta tirsdag. Vis mer