Blodig børsåpning i Europa

IT-giganten WorldCom måtte i går innrømme en regnskapsbløff på 30 milliarder kroner. I formiddag stuper børskursene over hele Europa. - Vi befinner oss strak vei ned i kjelleren, sier en megler på Stockholsmbørsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WorldCom har feilført hele 30 milliarder kroner i driftsutgifter som investeringer og kapital. Dette har gitt selskapet et falskt overskudd på papiret på 3,6 milliarder dollar, mens det egentlig gikk med underskudd i hele 2001. Skandalen ryster nå børsene verden over.

I Asia sank aksjekursene kraftig i natt, mens prisen på gull, en kjent nødhavn i utrygge finanstider, steg. Børskursene i Europa gikk kraftig ned rett etter åpning.

Etter et drøyt kvarters handel falt Dax-indeksen i Frankfurt 5,48 prosent, mens Helsinki-børsen falt 4,74 prosent. Stockholmsbørsen sank også med nesten fem prosent rett etter åpning kl. 09.30. Den noe mindre teknologitunge London-børsen falt litt mindre.

I Stockholm Ericsson og Telia stupte 11 prosent i minuttene etter at handelen tok til 09.30.

- Vi befinner oss på strak vei ned i kjelleren, telekom synker nå over hele Europa. reisen sørover er ikke slutt ennå, sier en megler i Stockholm til nyhetsbyrået Reuters.

På Oslo Børs var det også blodig i åpningsminuttene. Hovedindeksen sank med nesten 4 prosent de første minuttene, og IT-indeksen stuper med over syv prosent. Telenor synker med seks-syv prosent, mens selskaper som Opticom og Nera synker med hele 13-14 prosent.

I løpet av de 40 første minuttene var totalomsetningen omtrent like stor som en dagsomsetning; 1,2 milliarder kroner.

Dagbladet.no følger utviklingen på børsene.

- Fiksetriksere

WorldComs finansdirektør Scott Sullivan fikk sparken med en gang regnskapsbløffen ble kjent. Fredag får 17 000 ansatte, en femtedel av hele arbeidsstokken, sparken.

- Vår ledelse er sjokket over disse avsløringene. Men jeg vil gjerne forsikre våre kunder og ansatte om at selskapet fortsatt er levedyktig, og at våre tjenester ikke blir berørt av denne saken, sa John Sidgmore, som ble ansatt som ny direktør for to måneder siden.

Avsløringene vil gjøre det vanskelig for selskapet å få inn de fem milliarder dollar det trenger i frisk kapital for å unngå en likviditetskrise. Selskapet sliter med 40 milliarder dollar i gjeld.

Sidgmore overtok etter Bernie Ebbers. Ebbers bygde opp Worldcom gjennom en serie spektakulære oppkjøp, men måtte trekke seg etter bråk om selskapets finanser. Det er uklart hvor mye han visste om den falske bokføringen. Nå dingler Ebbers behagelig i sin fallskjerm på 1,5 millioner dollar årlig.

- Når du ser på historien til Worldcom, og deres oppkjøpsliste, så ser du klassisk fikse-triksing. Og nå er vi kommet til en tid der fikse-triksere blir avslørt som det de er, sier president Frank Dzubeck i konsulentfirmaet Communications Network Architects til nyhetsbyrået Reuters.

For to år siden sto Worldcom-kursen i hele 64 dollar, og selskapet hadde en samlet børsverdi på 180 milliarder dollar. I går sto kursen i 83 cent, etter avsløringene sank den til bare 20 cent.

Sviktende tillit til amerikanske markeder

WorldCom-skandalen kommer bare et halvt år etter Enron-skandalen. Enron svingte seg også kraftig opp med kreativ bokføring og frisk seilføring i «den nye økonomien». Enron-kollapsen har svekket tilliten til amerikansk næringsliv kraftig.

Både Enron og WorldCom brukte revisorbyrået Arthur Andersen. Andersen hevder at WorldCom ikke rådførte seg med dem om hvordan utgiftene skulle føres, og hevder at selskapet holdt tilbake viktig informasjon.

Revisorfirmaet er nylig dømt for å ha ødelagt bevis i forbindelse med Enron-skandalen. Andre selskaper som Arthur Andersen samarbeidet med, er Qwest Communications, som for tiden etterforskes for uregelmessigheter i regnskapene, og Global Crossing, som gikk konkurs i januar.

Selv om mye av lufta har gått ut av de siste årenes børsbobler, frykter nå aksjekjøpere at det ligger flere lik gjemt i skapene. Det kan gi ny fart i børsnedgangen.

FRYKTER BØRSRAS: Worldcom-avsløringene i går kveld utløste det største raset på Tokyo-børsen siden september i fjor. Nå regner ekspertene med børsras i USA når Nasdaq åpner senere i dag.
I SØKELYSET: Bernie Ebbers gjorde Worldcom til et av USAs største selskap gjennom en serie oppkjøp. For to måneder siden måtte han trekke seg etter påstander om regnskapsjuks og tvilsomme private lån.