Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodig dag for Blair i Bagdad

Den britiske statsministerens besøk la ingen demper på volden i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det fins ingen unnskyldning for at blodsutgytelsen i Irak skal forsette, sa Storbritannias statsminister Tony Blair på en pressekonferanse i Bagdad i dag. Anledningen er den nye irakiske regjeringen, som ble innsatt på lørdag, melder BBC News.

Elleve drept

Blairs uttalelser hadde imidlertid tilsynelatende liten innvirkning på voldsnivået i det krigsherjede landet. Minst elleve mennesker ble drept i ulike angrep rundt om i Irak:

  • Fire politimenn ble drept i et bombeangrep mot kjøretøyet deres 50 kilometer sør for Bagdad.
  • Minst tre mennesker ble drept i en bombeeksplosjon på en marked i Bagdad.
  • To døde i et bilbombeangrep på en politipatrulje i bydelen Zafaraniyah i hovedstaden.
  • En medarbeider i et mobiltelefonselskap ble skutt og drept i Baqubah 50 kilometer nordøst for Bagdad. I tillegg døde ytterligere fire i ulike angrep i byen.
  • Attentatmenn skjøt og drepte en høytstående polititjenestemann og såret en annen i Samarra nordvest for Bagdad.

En av de drepte er den administrative lederen for ungdoms- og sportsministeriet Hamid Hassan, som ble skutt da han var på vei til jobben i sørlige Bagdad.

På pressekonferansen sa Iraks statsminister Nouri Maliki at alle midler, inkludert «full styrke», vil bli brukt for å få ro og orden i landet.

- Volden holder oss her

Blair sa det hadde tatt «tre års strev» å få på plass regjeringen, som fortsatt mangler en del ministere.

DREPT: Bare sandalen ligger igjen etter et av ofrene for bilbomba som drepte to politimenn og skadde fire i Zafaraniyah i Bagdad i dag. Foto: AP/SCANPIX
DREPT: Bare sandalen ligger igjen etter et av ofrene for bilbomba som drepte to politimenn og skadde fire i Zafaraniyah i Bagdad i dag. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- For første gang har vi en nasjonalt enhetlig regjering som ikke tar hensyn noen grenser eller skiller, og som er direkte valgt for en fireårsperiode av stemmene fra millioner av irakere, sa Blair, og poengterte, med hensyn til de multinasjonale styrkene:

- Det er volden som holder oss her. Det er freden som gjør det mulig for oss å dra, sa den britiske statsministeren, som også sa at han vil at irakerne skal ha kontroll over alle sider ved landet sitt, og at en gradvis overføring av kontrollen til irakerne, provins for provins, blir diskutert. Hans kollega Maliki sa at planen for tilbaketrekking er klar, og at den starter i juni.

Dette er andre gang Blair besøker den tungt befestede grønne sonen i Bagdad, og han er den første verdenslederen som besøker den nye regjeringen. BBCs politiske korrespondent sier at Blairs støtte til den nye regjeringen viser hvor viktig han synes den er for Iraks framtid - og muligens hans eget ettermæle.

En framstående britisk talsmann som reiser sammen med Blair, sier tilbaketrekkingen av den multinasjonale styrken bør være fullført innen fire år.

DISKUTERTE TILBAKETREKKING: Statsministrene Tony Blair og Nouri Maliki på dagens pressekonferanse i Bagdad.
FORTVILER: En gutt gråter over sin døde far, et av ofrene for bomba som drepte tre og såret ni i sjiabydelen Amin i dag. Offerets kone helt til venstre i bildet.
VÅPEN: Vraket av bilen som huset bilbomba som drepte tre sivile i Amin.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media