Blodig dag for IT

Børsene i USA ventes å falle ytterligere mandag, og gir ingen støtte til Oslo Børs, der IT-aksjene faller kraftig igjen.

Investorene selger seg forsiktig ned på Oslo Børs mandag. Fredagens fall i USA og utsiktene til en ny svak dag over there skremmer. Likevel er det ikke noe panikksalg man ser, og omsetningen er lav. Kanskje et tegn på at markedet håper den verste negativiteten skal blåse over relativt raskt. Også ellers i Europa faller børsene med teknologiaksjene i tet.

IT-aksjene faller mest på Oslo Børs, med sektorindeksen ned 4,9 prosent. Et markertfall for RCL trekker shippingindeksen ned 1,6 prosent. Samlet er totalindeksen ned 1,88 prosent til 1.359,69 poeng. Omsetningen på hovedlisten er på vel 900 millioner kroner.

Opticom ligger ikke uventet høyt på taperlisten med et kursfall på 10,4 prosent til 502 kroner. InFocus faller 6 prosent til 165 kroner.

Også Eltek får juling i dag og faller 8,7 prosent til 158 kroner. Aksjen har i dag vært nede på det laveste nivået siden juni i fjor. Tandberg fikk rosende omtale i Christiania Markets morgenrapport, uten at det hjelper. Kursen faller 8,3 prosent til 82,50 kroner.

Ellers faller Telenor 2,3 prosent, Merkantildata (-5,5%) og Nera (-4 prosent).

Dagens mest omsatte aksje er RCL. Cruiseaksjene falt også i USA fredag. Verst gikk det imidlertid ut over RCL som har den tyngste gjeldsbyrden. Sannsynligheten for aggressive rentekutt fra sentralbanken i USA ble fredag redusert når sysselsettingstallene for februar viste seg å være langt sterkere enn ventet. RCL er ned 3,2 prosent til 223 kroner, omsatt for 97 millioner kroner.

Norsk Hydro, Storebrand og Orkla er også med på nedturen i dag.

Frontline fortsetter å dure frem. Kursen er opp 1,3 prosent til 153,50 kroner. Mandag ryktes det om at rederiet har sikret seg en solid gevinst på 16 millioner dollar på to VLCC'er rederiet kjøpte av Wilh. Wilhelmsen for et år siden. Transaksjonen er nok et eksempel på den glimrende timingen ledelsen i Wilh. Wilhelmsen har gjort seg kjent for. Det er omsatt Frontline-aksjer for 90 millioner kroner.

Bergesen B er omsatt for 38 millioner kroner og faller 1,9 prosent til 158 kroner. Sannsynligvis fortsetter ledelsen på Bergehus å kjøpe tilbake egne aksjer. First Securities har nedjustert rederiet til svak salg.

Dagens vinner er Ocean Rig, etter at det er kommet i stand en avtale med Friede Goldman Halter som sikrer videre fremdrift med ferdigstilling av selskapets rigger. Kursen er opp 11,8 prosent til 48,40 xkroner.

Tomra har etter hvert kommet seg noe opp, og er nå uendret på 174,50 kroner. Aksjen får støtte på nyheter fra Hawaii, der det sakte, men sikkert ser ut til å gå mot en pantordning.

I USA går det mot en svak åpning, og hovedindeksene rundt om i Europa er markert ned.