Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodig dag i Irak

Tre selvmordsbombere gikk til angrep i Irak i løpet av få morgentimer torsdag. Totalt er 34 mennesker drept og flere titall skadet i forskjellige voldshandlinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et av angrepene var rettet mot en restaurant i byen Tuz Khormato hvor livvaktene til visestasminister Rowsch Nouri Shaways spiste.

En av livvaktene ble drept, og seks skadet da den kraftige eksplosjonen rev restauranten i filler. Den kurdiske visestatsministeren var ikke selv til stede da angrepet fant sted.

Fulgte etter

– Jeg var inne i restauranten da mennene bestilte mat. Kort tid etterpå hørte jeg en voldsom eksplosjon, og rommet ble forvandlet til et vrak av vridd metall og bygningsmasse. Det var blod og kroppsdeler over alt, sier eieren Ahmed al-Dawoudi.

Til sammen 12 mennesker ble drept og 40 skadet i angrepet. Politisjefen i byen tror gjerningsmannen fulgte etter livvaktene fra Bagdad, og benyttet anledningen da de stoppet for på spise.

Angrepene føyer seg inn i opprørsbølgen som har rammet landet etter at den nye regjeringen ble innsatt i slutten av april.

I den nordlige oljebyen Kirkuk ble fire forbipasserende drept og 11 skadet da en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften. Målet for angrepet var trolig to biler fra det amerikanske konsulatet, som passerte stedet like før det smalt.

Også byen Baqouba ble utsatt for et selvmordsangrep torsdag morgen. Nestleder i Diyala-provinsen, Hussein Alwan al-Tamimi, og tre av hans livvakter, ble drept da bomben gikk av like ved bilkolonnen deres. Fire mennesker ble skadet i eksplosjonen.

Forsiktig kontakt

En politimann og fire sivile mistet livet da to motorsykler ble sprengt i luften i den nordirakiske byen Mosul. Eksplosivene på de to syklene ble utløst i nærheten av en kaffebar. Flere bygninger ble påført store ødeleggelser.

Ni sivile irakere ble skutt og drept da bevæpnede opprørere åpnet ild fra tre forbipasserende biler i hovedstaden Bagdad. Opprørerne skjøt mot en menneskemengde på en tett befolket markedsplass.

Sjiamuslimske ledere forsøker nå å komme sunnimuslimske opprørere i møte for å få slutt på de mange angrepene. Den religiøse lederen Hummam Hammoudi, som leder arbeidet med å skrive Iraks nye grunnlov, appellerer til opprørerne om å legge ned våpnene.

– Det er etablert uformell og begrenset kontakt med parter vi anser å være del av motstanden. På denne måten vil vi gi dem mulighet til å bidra til utformingen av grunnloven, sier Hammoudi, som også er medlem av det dominerende sjiamuslimske partiet.

Nye amerikanske tap

To amerikanske soldater mistet også livet nær den krigsherjede byen Ramadi vest i Irak torsdag. Den ene soldaten ble drept da bilen han satt i kjørte på en bombe i veikanten, mens den andre døde i en væpnet strid.

I Kirkut nord i landet ble nok en amerikansk soldat drept, opplyste en talsmann for koalisjonsstyrkene. Over 1.500 personer i de amerikanske styrkene har mistet livet siden krigen i Irak begynte i mars 2003.

(ANB-AP)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!