- Blodig fotavtrykk utenfor Madeleines soverom

Og et matchende fotavtrykk på foreldrenes leiebil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Disse sporene skal være politiets viktigste bevis i etterforskningen av Madeleine McCanns forsvinning, skriver Daily Mail i dag.

Den britiske avisen har sett en ny rapport fra politiets rettsmedisinske laboratorie i Birmingham som viser at det er «moderat» sjanse for at blodet tilhører Madeleine. Men resultatene skal være tvetydige.

I rapporten står det at politimennene som undersøkte familien McCanns leilighet i Praia da Luz rett etter forsvinningen 3. mai fant fottavtrykket etter en sko på størrelse 5 eller 6 [tilsvarende 35-36 for kvinner og 38-39 for menn, red. anm.] rett utenfor soverommet i ferieleiligheten.

Fotavtrykket «hadde blodspor» som var synlig for det nakne øyet.

Rettsmedisinerne mener at fotavtrykket matcher et annet avtrykk funnet på støtfangeren av Renault Scenic leiebilen familien leide 25 dager etter forsvinningen. Ifølge politiet kan fotavtrykket stemme med noen som løfter en kropp inn eller ut av bagasjerommet.

Ingen spor etter blod ble funnet i avtrykket på støtfangeren.

Mistenkte

Madeleines foreldre ble erklært mistenkte i saken i forrige måned, etter at DNA-spor fra leiebilen ble tolket av politiet som om Madeleines kropp hadde blitt fraktet i bilen.

MISTENKT: Etter de nye opplysningene i den rettsmedisinske rapporten er søkelyset igjen på foreldrene Kate og Gerry McCann. Foto: SCANPIX/EPA/LEE SANDERS
MISTENKT: Etter de nye opplysningene i den rettsmedisinske rapporten er søkelyset igjen på foreldrene Kate og Gerry McCann. Foto: SCANPIX/EPA/LEE SANDERS Vis mer

Foreldrene har tidligere uttalt at de håper rettsmedisinernes konklusjoner vil renvaske dem, skriver Telegraph.

Testene som er omtalt i den nye rettsmedisinske rapporten viser på en skala fra 1 til 8 (se faktaboks) at det er «moderat» sjanse for at blodet tilhørte Madeleine. Men portugisisk politi mener avtrykket utenfor soveromsvinduet kan være viktig fordi det ikke ble funnet spor av blod rundt avtrykket.

- Det er derfor mulig at blodet hadde blitt med skosålen fra et annet sted, sier en kilde nær etterforskningen til Daily Mail.

Avtrykket skal være av høyrefoten til samme type sko som rettsmedisinerne ha funnet spor av på støtfangeren, og har etter rettsmedisinernes vurderinger blitt satt når «foten var på vei mot soverommet».

Avtrykket som ble funnet på Renaulten var av venstrefoten på en sko med liknende mønster.

Bekymret

Kilden sier at rettsmedisinerne er bekymret for at portugisisk politi legger for mye vekt på resultatene. - Fakta i denne saken er nå som tidligere at resultatene ikke er entydige.

McCann-familiens talsmann Clarence Mitchell sa i går kveld at de ikke hadde noen kommentar til de nye påstandene.

- Blodig fotavtrykk utenfor Madeleines soverom

- Vi kan bare ikke kommentere uverifiserte rapporter som dreier seg om beviser i kjernen av etterforskningen, sa han.

- Ikke hørt fra politiet

Portugisisk politi har ikke kontaktet familien McCann etter at de reiste hjem til Leicestershire for mer enn en måned siden.

- De har ikke hørt et ord. Det er en gåte etter at de har blitt gjenstand for etterforskning og blitt anklaget for å ha deltatt i datterens død. De vet ingenting om hva som skjer i etterforskningen, sier en nær venn av familien.