Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodig gateslag

PRAHA (Dagbladet): Rasende demonstranter angrep i går flere politi-barrikader i Praha. Mens disse utkjempet regulære gateslag med politiet, hadde mange tusen andre allerede avsluttet sin demonstrasjon på fredelig vis og gått på kafe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptøyene startet ved Kongress-senteret i Praha hvor Verdensbanken og det internasjonale Valutafondet, IMF, i går åpnet sitt årsmøte. Det skjedde på ettermiddagen da hoved-demonstrasjonen var oppløst.

Noen hundre amerikanske, tyske og italienske anarkister gikk da plutselig til angrep. De angrep den ene barrikaden etter den andre.

Volds-eksplosjon

Det var en plutselig og uventet eksplosjon av vold. Omlag 400 demonstranter rev vekk politisperringer og gikk til angrep med steiner, stokker og minst tre bensinbomber.

Politiet svarte med vannkanoner og tåregass. Da slagene var over, brant det i biler, ruter var knust og både politimenn og demonstranter var skadd og kjørt til sykehus. Flere demonstranter ble også arrestert.

- Det var slag på slag hele ettermiddagen. Inntil da hadde demonstrasjonen både vært effektiv og fredelig. Jeg synes det er helt idiotisk av demonstranter å ta i bruk bensinbomber, sier Aslak Sira Myhre fra Rød Valgallianse til Dagbladet.

Praha-politiet hadde forbudt demonstrantene å marsjere i byens gater. Så ombestemte de seg, og lot hoveddemonstrasjonen gå. Men de stoppet marsjen effektivt og kontant ved en bro som fører over til Kongress-senteret. Brua var barrikadert av stålgjerder, militære kjøretøyer og opprørspoliti. Flere tusen demonstranter ventet tålmodig foran denne sperringen i flere timer før hoveddemonstrasjonen oppløste seg.

Først i toget gikk en gruppe italienske demonstranter, kledd i hvite kjeledresser, polstret med skumgummi. Da hoved-demonstrasjonen var over, så angrep de. Politiet svarte umiddelbart med tåregass.

Fem norske arrestert

- Så vidt jeg vet deltok ingen av de norske demonstrantene i angrepet på politiet, sier Andreas Ytterstad fra organisasjonen Praha 2000, som busset om lag 400 norske demonstranter til Praha. Fem norske demonstranter ble imidlertid arrestert da de blokkerte en vei foran konferansesenteret.

På kvelden i går ble det arrangert en ny demonstrasjon i Praha. Da ble inngangen til operaen blokkert. Det var en fredelig og vellykket demonstrasjon, ifølge demonstranene selv.

Delegatene fra Verdensbanken og IMF skulle ha hatt en festkveld i operaen, men demonstrantene sørget for at forestillingen ble avlyst.