Blodig høst

Britisk politi frykter at nordirske terrorister har startet en ny - og farligere - bombekampanje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gårsdagens bombe var plassert ved jernbanestasjonen i Ealing Broadway på beste vestkant i London.

Området er spekket med utesteder, og var fullt av mennesker på byen da bomben smalt like etter midnatt. Sju personer ble skadd.

- Morderisk

Tidligere har terrorbomber i England vært varslet i tide til å evakuere området, men i går fikk politiet dårlig tid. Bombeadvarselen kom bare 27 minutter før eksplosjonen, og beskrivelsen av bombebilen var svært vag. Politiet fikk meldingen klokka 23.36, og var i ferd med å sperre av området da bomben eksploderte.

Det virkelige IRA

  • Ble dannet i 1997 av utbrytere fra den irske republikanske hær (IRA).
  • Gruppa ønsker en samlet irsk republikk uten noen form for britisk innflytelse.
  • Det virkelige IRA sto bak bomben i Omagh i 1998. 29 personer ble drept, og over 200 skadd i eksplosjonen.

  • Gruppa har opptil 200 medlemmer, men bare et titall personer er aktive. Medlemmene kommer hovedsakelig fra Dundalk i Irland og fra South Armagh i Nord-Irland.

- Angrepet viser at de er villige til å ta livet av uskyldige mennesker for å gjennomføre sin morderiske dagsorden, sier nestkommanderende i Scotland Yard, David Veness. Han er skremt over utviklingen av Det virkelige IRAs terrortaktikk, ifølge BBC.

Analytikere frykter at gruppa har satt i gang en kampanje like hensynsløs som da de drepte 29 sivile i Omagh i 1998.

Jakter på blond mann

Det virkelige IRA, som mistenkes for å stå bak gårsdagens bilbombe i London, er ingen stor gruppe. Den er likevel i stand til å gjøre stor skade. Det virkelige IRA er mistenkt for 30 angrep i Storbritannia og Nord-Irland siden februar i fjor.

Sju av angrepene har funnet sted i London.

- Dette var en ond gjerning - hvor målet var å drepe og lemleste. Jeg er overbevist om at den var begått av en republikansk utbrytergruppe, og har likhetstrekk med andre angrep som Det virkelige IRA står bak, sier lederen av London-politiets antiterrorgruppe, Alan Fry.

Politiet har funnet rester av blå plast på åstedet. Restene skal være av samme type som ble funnet da BBCs hovedkvarter i utkanten av London ble bombet tidligere i år.

Britisk politi jakter på en blond mann i 30-åra med et kopparret fjes og nordirsk aksent. Mannen er ettersøkt fordi han kjøpte en grå Saab 9000 i Ilford i midten av juli. Bilen ble betalt kontant.

Fordømmer

Både lojalister og republikanere fordømmer bombeaksjonen, som er et forsøk på å sprenge i stykker fredsprosessen.

- Dette er fortida, det er det vi vil bort fra, sier Michael McGimpsey fra Ulster unionsparti (UUP), som er minister i den nordirske koalisjonsregjeringen.

Sinn Fein-politikeren Gerry Kelly fordømmer også angrepet, og mener det er satt i verk av personer som ønsker fredsprosessen død.