BLODIG KRIG: Russiske myndigheter mener kaukasiske opprørere står bak de to terrorangrepene på t-banen i Moskva. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
BLODIG KRIG: Russiske myndigheter mener kaukasiske opprørere står bak de to terrorangrepene på t-banen i Moskva. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

Blodig krig dreper sivile i Russland

Tsjetsjenske opprørere mistenkes for terrorangrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kaukasiske opprørere har tidligere vist at de ønsker å føre sin krig mot sentralmyndighetene også utenfor Kaukasus.

Minst 37 mennesker ble mandag drept da to selvmordsbombere sprengte seg i luften på T-banen i den russiske hovedstaden Moskva, ifølge russiske myndigheter.

Ingen har påtatt seg ansvaret for aksjonen, og sikkerhetstjenesten FSB rettet raskt sine mistanker mot opprørere fra Tsjetsjenia eller en av de andre nordkaukasiske republikkene sør i landet.

Det skyldes at tsjetsjenske grupper både er anklaget for og har tatt på seg ansvaret for flere lignende angrep mot mål andre steder i Russland, også i Moskva.

Angrepene har kommet i den samme perioden som russiske myndigheter har ført to svært brutale kriger i Tsjetsjenia, først i årene 1994-1996, deretter fra 1999. Krigshandlingene i Tsjetsjenia har kostet titusener av sivile livet.

Mandagens angrep er det verste i Moskva på seks år. I 2004 mistet minst 39 mennesker livet da en selvmordsbomber sprengte seg i luften på T-banen i Moskva, et angrep tsjetsjenske separatister fikk skylden for.

«Sorte enker»

Ifølge Moskvas ordfører Jurij Luzjkov var det to kvinnelige selvmordsbombere som utførte mandagens angrep. Hvis det blir bekreftet, vil det ytterligere kunne styrke mistanken om at tsjetsjenske grupper sto bak.

«De sorte enkene» er et begrep brukt om unge kvinner fra Tsjetsjenia som etter å ha mistet en far eller bror i krigen blir vervet til selvmordsoppdrag. Journalisten Julia Jusik har beskrevet dette i sin bok «Allahs sorte enker».

Kvinner skal også ha deltatt under tsjetsjenske opprøreres gisseltaking på Dubrovka-teateret i Moskva i 2002. Operasjonen for å befri de over 800 gislene endte med at 129 sivile og alle de 41 gisseltakerne ble drept.

Også ved flere andre terrorangrep i Russland har myndighetene identifisert kvinnelige, tsjetsjenske selvmordsbombere som ansvarlige.

Den blodigste terroraksjonen fra tsjetsjenske opprørsgrupper rammet en skole i Beslan, hvor over 1.100 sivile, mange av dem barn, ble tatt som gisler høsten 2004. 331 gisler måtte bøte med livet.

Boligblokk i luften

Russiske myndigheter har gitt tsjetsjenske opprørere skylden for terrorangrep helt tilbake til 1996, men de anklagede gruppene har bare ved noen av tilfellene tatt på seg ansvaret for slike angrep.

I 1999 døde 118 mennesker da en bombe sprengte en boligblokk i Moskva. Tsjetsjenske grupper fikk skylden, men både tjenestemenn og krigsherrer fra utbryterrepublikken hevdet disse gruppene ikke hadde noe med hendelsen å gjøre.

Derimot hevdet en gruppe eksil-russere, med avdøde Aleksandr Litvinenko i spissen, i boken «Blowing up Russia: Terror from within» at det var russiske myndigheter selv som sto bak angrepet.

I boken hevdes det at angrepet ble gjennomført for å bringe Vladimir Putin til makten og rettferdiggjøre en ny krig i Tsjetsjenia.

I dag er situasjonen etter forholdene rolig i Tsjetsjenia, som holdes i et jerngrep av den Kreml-lojale guvernøren Ramzan Kadyrov. Men naborepublikkene Ingusjetia og Dagestan rammes med jevne mellomrom av terroraksjoner og angrep rettet mot myndighetene.


(NTB)


LIVLØSE: Overvåkningsbilder fra t-banestasjonen viser mennesker som trolig ble offer for striden i Tsjetsjenia.
LIVLØSE: Overvåkningsbilder fra t-banestasjonen viser mennesker som trolig ble offer for striden i Tsjetsjenia. Vis mer