Blodig maktkamp i Indonesia

Mens Indonesias nyutnevnte president Megawati Sukarnoputri (54) forberedte prosessen mot sin forgjenger Abdurrahman Wahid, smalt to bomber i Jakarta sentrum. 64 mennesker ble skadd i «hilsenen» fra Wahids tilhengere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Indonesias nyutnevnte president Megawati Sukarnoputri (54) er mer kjent for sin handleglede enn sin politikk. Nå blir hun politisk overhode for en skjør nasjon med mer enn 220 millioner til dels uregjerlige og separatistiske innbyggere.

Få tror hun kan stoppe den langvarige og blodige konflikten i landet.

Mens parlamentet forberedte prosessen mot ekspresident Wahid, eksploderte to bomber i Jakarta sentrum. Det antas at Wahids tilhengere sto bak.

- Megawati blir en symbolfigur, sier Indonesia-ekspert og professor i statsvitenskap Olle Törnquist til Dagbladet.

Indonesias nye president er datter av den store landsfaderen Sukarno. Pappa Sukarno erklærte uavhengighet fra nederlandsk kolonistyre etter annen verdenskrig, og er i manges bevissthet nasjonens far og store frigjøringshelt. Få tviler på at det er Sukarno-navnet som har hjulpet henne til en politisk karriere.

- Utnevnelsen av Megawati Sukarnoputri er et nederlag for liberaliseringen og det frie demokratiske styret som begynte å vokse fram med Wahid, sier professor Olle Törnquist.

Nederlag for demokratiet

Megawati pleier nær kontakt med hærens ledere, og flere av dem vil trolig inngå i hennes innerste krets av rådgivere.

Törnquist tror Megawati vil gi hæren frie tøyler til å ta seg av separatistene som krever selvstyre.

- Jeg aksepterer folkets vilje. Samtidig forstår jeg at godvilje ikke er nok til å løse landets problemer. Nå trenger vi disiplin og enhet, sa Megawati i går.

Noe mer utdypet hun ikke sine planer for presidentembetet, noe som ble lagt merke til av kritikerne.

«En mannekeng»

I motsetning til sin far, skyr Megawati pressen. Hun gir sjelden intervjuer eller holder offentlige taler. Tilhengerne kaller det politisk list, mens kritikerne mener hun ikke vet hva hun skal si.

- Mega fører ingen politikk. Det er tydelig at hun bare er en mannekeng, sier en historiker ved universitetet i Berkeley til nyhetsbyrået AP.

Megawatis kritikere frykter at 54-åringen ikke klarer å få kontroll over de mange separatistbevegelsene, og at innsettelsen kan medføre kaos.

Hennes kritikere sier at hennes intellektuelle kapasitet er heller begrenset.

Landsfaderens datter

Megawati karakteriseres som en ambisiøs og populær, men sjenert kvinne. I 1996 forsøkte president Suharto å fjerne henne som leder for Indonesias demokratiske parti (PDI). I stedet steg populariteten, og Megawati ble et symbol på motstand. Ved valget i 1999 - det første demokratiske valget i Indonesia på over 40 år - fikk Megawati og hennes parti, Indonesias demokratiske kampparti (PDIP), 34 prosent av stemmene, men hadde ikke flertall og ble utmanøvrert av Wahids evne til å samarbeide med andre fraksjoner. Nå har Wahids tvilsomme affærer åpnet for Indonesias første kvinnelige president.