Blodig morgen

En høytstående embetsmann i det irakiske utdanningsdepartementet ble drept i et attentat søndag, samtidig som flere blodige angrep rammet irakisk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hele tyder på at et blodig kaos vil prege oppkjøringen til maktoverdragelsen til den nye irakiske interimsregjeringen om noen uker.

I Bagdad ble minst sju irakere drept, fire av dem politimenn, da en selvmordsaksjonist utløste en bilbombe ved siden av en politibil.

- Fire politimenn som var inne i politibilen, brant helt opp og døde, sa politimannen Abu Omar som hadde rykket ut til stedet.

Den amerikanske hæren sa de hadde fått meldinger om til sammen 12 drepte, men sykehuspersonell satte tallet lavere.

Attentat

Tidligere på dagen ble embetsmannen Kamal al-Jarrah skutt og drept utenfor huset sitt i Ghazalia-distriktet i Bagdad. Jarrah var på vei til jobben i utdanningsdepartementet. Attentatet bar likhetstrekk med drapet på en annen høytstående irakisk embetsmenn lørdag. Viseutenriksminister Bassam Kubba ble også skutt ned og drept på vei til jobb i Bagdad.

Enda en høyprofilert iraker, general Hussein Mustapha som leder landets grensevaktstyrke, unnslapp et attentat på hovedveien i Bagdad lørdag.

Den irakiske regjeringen ble innsatt 1. juni og skal formelt ta over makten i landet 30. juni. Men opprørerne har øyensynlig lagt opp til en blodig kampanje mot politi, sivile embetsmenn og politikere i et forsøk på å ramme den amerikanske okkupasjonen og deres forsøk på gjenoppbygging av landet.

Angrep politi

Også i byen Kirkuk nord i Irak ble en politipatrulje angrepet søndag. En sivil iraker ble drept og åtte andre såret, sju av dem politimenn, da angriperne åpnet ild med maskingevær.

Og sør for Bagdad, i byen Hilla, ble en politimann drept og to andre såret da væpnede og maskerte menn angrep en politistasjon. Politimennene ble tvunget til å trekke seg tilbake og påkalle hjelp fra amerikanske styrker. Politistasjonen ble stukket i brann.

Natt til søndag var det dessuten nye sammenstøt mellom amerikanske styrker og sjiamuslimsk milits i Sadr-byen i Bagdad. Seks irakere ble drept, ifølge slektninger og helsepersonell. To av de drepte var medlem av den sjiamuslimske opprørslederen Moqtada al-Sadrs Mehdi-millits.

NTB