Blodig og forslått, men glad for å være fri

- Vi vil heller dø i Sør-Afrika. Volden og turturen i Zimbabwe er verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JOHANNESBURG / SØR-AFRIKA (Dagbladet.no): Til tross for at Sør-Afrikas militære patruljerer grenseovergangen til Zimbabwe oppholder mange seg på den andre siden av piggtrådgjerdet. Flyktningene venter på det rette tidspunktet til å rømme over grensa til Sør-Afrika.

Fredag ble Zimbabwes befolkning jaget til stemmeurnene av Mugabes militsgrupper. Ved grensa smilte 30 år gamle Mkhumbuleni Sibanda. Blodig og forslått etter å ha falt ned fra det to meter høye gjerdet og med sin fire år gamle sønn på armen var han glad for endelig å være i frihet.

- Vi vet ikke hvor vi skal i Sør-Afrika, men her er vi trygge. Situasjonen i Zimbabwe er forferdelig sier Sibanda til avisa The Sunday Times. Han var en av 40 flyktninger som krysset grensa da valglokalene åpnet i Zimbabwe på fredag.

Flyktingene sier de ikke er redde for den rasistisk motiverte volden som har herjet Sør-Afrika den siste tiden og at de føler seg tryggere i nabolandet.

- Vi vil heller dø i Sør-Afrika enn i Zimbabwe. Volden og torturen der er mye verre, sier flyktningen Sipho Mujuru som forteller at alle som kommer over grensa håper å finne en jobb slik at de kan hjelpe familien hjemme.

Lørdag uttrykte organisasjonen Leger Uten Grenser bekymring for nyheter om deportasjon av over 500 zimbabwianere, inkludert kvinner og barn, fra grensebyen Musina.

Organisasjonen fikk tilgang til området for å ta seg av de mest trengende, men da Leger uten grenser returnerte dagen etter var alle forsvunnet. Myndigheter bekrefter ovenfor The Sunday Times av flyktningene er sendt tilbake til Zimbabwe.

- Hundrevis av flyktninger er sendt tilbake uten å bli vurdert om de har krav på asyl, sier Rachel Cohen, leder for Leger Uten Grenser i Sør-Afrika. Hun ber nå myndighetene i landet om å stoppe deportasjonene.

INGEN VIL BLI... men alle vil hjem. Flyktingene fra Zimbabwe rømmer landet, men vil returnere så snart en politisk løsning gjør det trygt å vende hjem. Foto: Themba Hadebe / SCANPIX / AP
INGEN VIL BLI... men alle vil hjem. Flyktingene fra Zimbabwe rømmer landet, men vil returnere så snart en politisk løsning gjør det trygt å vende hjem. Foto: Themba Hadebe / SCANPIX / AP Vis mer
Blodig og forslått, men glad for å være fri
PIGGTRÅD:</B> Militæret patruljerer grenssa men flyktningene venter tålmodig på en åpning.