Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodig opptakt i Kosovo

Minst seks mennesker ble drept og 58 skadd i tre bombeattentater i Kosovo i dag. Bombene gikk av like før kosovoalbanske fredsforhandlere satte seg på flyet til Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Der begynner en ny runde med fredsforhandlinger mandag, uten at noen tør spå hva utfallet blir.

Krigshandlingene i Kosovo er blitt trappet gradvis opp de siste ukene. Den jugoslaviske hæren har kjørt fram store styrker, og har ifølge NATO sju til åtte ganger så mange soldater i Kosovo som de skulle ha ifølge våpenhvileavtalen fra oktober i fjor.

- Situasjonen i Kosovo er så alvorlig at vi kan miste grepet på den når som helst, sier lederen for OSSEs kontor i Beograd, den svenske obersten Bo Pellnæs, til NTB.

Bomber

En talsmann for OSSE opplyser at bombene eksploderte i to byer i den nordlige delen av Kosovoprovinsen, Podujevo og Kosovo Mitrovica.

Bomben i Mitrovica drepte minst fire personer, mens minst 30 ble skadd da bomben eksploderte midt på en travel markedsplass, opplyser observatører fra OSSE. De så flere drepte bli fjernet fra stedet av politiet.

I Podujevo eksploderte to kraftige bomber mellom klokken 12 og 12.30. En av bombene skal ha vært plassert i en søppeltønne, mens den andre var plassert mellom postkontoret og politistasjonen i sentrum av byen. Minst en serber ble drept, fire skal være alvorlig skadd og ytterligere 17 ble brakt til sykehus. En kosovoalbaner skal også være alvorlig skadd, og ytterligere fem kosovoalbanere ble brakt til sykehus.

Pellnæs vil ikke si at situasjonen er fullstendig håpløs. Men så lenge kosovoalbanerne ikke har skrevet under på fredsplanen, kan det ikke bli noen bevegelse, mener han.

(NTB)