Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodig ørken-krig

USA jobber på spreng for å få til en våpenhvile mellom Etiopia og Eritrea. Begge parter avviser fredsframstøtene og i går skal 12 sivile eritreere ha blitt drept i granatild. 12000 mennesker er drevet på flukt i grenseområdet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Etter sju år med uavhengighet hadde jeg endelig fått et hjem. Nå må jeg bo i telt i stedet for et varmt hus, forteller Asmara Ayinialam (25) til nyhetsbyrået AP. Han er en av flere tusen eritreere som er drevet på flukt etter ei uke med harde kamper langs den 1000 kilometer lange grensa.

Det er ikke kommet bekreftede tall på antall døde, men Etiopia hevder de har tatt livet av 7000 eritreere.
Under den forrige runden med kamper, i mai, mistet 1000 sivile livet i de øde grenseområdene. Siden den gang har det fattige Etiopia brukt 2,2 milliarder kroner på nye våpen. Også den nye staten Eritrea bruker store penger til våpenkjøp.

Fredsframstøt

President Bill Clinton har personlig engasjert seg for å få slutt på konflikten. Det opplyste Susan Rice i det amerikanske utenriksdepartementet torsdag kveld. Den amerikanske utsendingen Anthony Lake har siden juni vært flere ganger i regionen for å mekle. Uten resultat.

- Etiopia vil ikke ha annet enn det invaderte landet tilbake. Vi aksepterer ikke mindre, sier Salome Tadesse, talskvinne for den etiopiske regjeringen til BBC.
- Vi har forsøkt å løse konflikten med alle fredelige midler, men vi blir angrepet og vil forsvare oss, sa Eritreas president Isaias Afwerki på et folkemøte i rødehavsbyen Massawa.

Stridens kjerne er noen små omstridte områder på grensa mellom de to landene. Det forundret omverdenen da de to regimene gikk til krig over områder som ses på som verdiløse.

Nær alliert

Regjeringen i Eritrea var lenge en nær alliert av den etiopiske statsministeren Meles Zenawi. Tidligere ble han og Afwerki beskrevet som brødre.

Eritrea ble fritt fra Etiopia i 1993 etter 30 års frigjøringskrig.

Forholdet mellom de to landene kjølnet i 1997, da Eritrea innførte sin egen valuta. Dette fikk økonomiske konsekvenser for Etiopia.

Før kuldebølgen hadde ingen brydd seg med å trekke opp en presis grense mellom landene. Grensa var åpen og eritreere og etiopere bodde om hverandre i området.

Nå er steinørkenen åsted for en blodig krig mellom de tidligere brødrene.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media