Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Blodig på Fiji

Borgerkrig truer nå Fiji etter at hæren slo kraftig til mot opprørerne. Som hevn gikk tilhengerne av opprørerne i går nærmest amok og tok gisler på Fijis største øy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ble drept og flere titalls ble skadet - mange alvorlig - da hæren angrep opprørernes hovedkvarter natt til i går. Reaksjonen lot ikke vente på seg: I går kidnappet opprørerne to piloter fra New Zealand da de landet på Fijis største øy, Vanuna Levu. Nærmere 50 etniske indere var tidligere på dagen tatt som gisler, men ble satt fri etter noen timer.

Politiet på Vanuna Levu beordret i går folk til å holde seg innendørs fordi rasende opprørere skjøt vilt rundt seg og gikk på plyndringstokt.

Kuppleder arrestert

Den nye voldsbølgen startet da kupplederen George Speight og noen av hans medarbeidere ble arrestert i en veisperring onsdag. Speight sto bak kuppet i mai, da han og hans menn holdt Fijis statsminister og flere parlamentsmedlemmer som gisler i nesten to måneder. Etter løslatelsen fikk Speight amnesti, men er nå likevel arrestert og risikerer tiltale for høyforræderi og ulovlig besittelse av våpen.

Bare timer etter at kupplederen var tatt, ble opprørernes hovedkvarter stormet av hæren. I kampene ble en av opprørerne drept og mange hardt skadd.

Over 360 av Speights menn ble fengslet etter raidet.

- Vi skal til bunns i dette, og vi arresterer folkene som har stått bak hele kampanjen med uro og opprør, sa hærens talsmann, oberstløytnant Filipo Tarakinikini i går.

Etnisk kamp

Speight hevder at etniske indere - som utgjør 44 prosent av befolkningen - har for mye makt og truer det opprinnelige øyfolkets kultur. Han vil gå i spissen for et opprør for urinnvånere i det sørlige Stillehavet.

Fijis etniske indere ble brakt til øygruppa som arbeidskraft av den britiske kolonimakta på slutten av 1800-tallet. Nå føler «innvandrerne» seg truet, og mange vurderer å forlate landet. Etniske indere har i lengre tid opplevd trakassering, vold og plyndring av sine hjem og butikker.

MILITÆRAKSJON: Seierssikre soldater på Fiji gikk natt til i går til angrep på opprørernes hovedkvarter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media