Blodig skjorte

Mannjevninger om 34 år gamle krigs-begivenheter dominerer den amerikanske valgkampen så langt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Begge beina var amputert, så han måtte hjelpes opp på podiet. To kraftige karer i Kerry-kampanjen tok tak i rullestolen og fikk ham opp. Krigsveteranen tok ordet, og sa fram en hyllest til daværende løytnant John F. Kerry. De to hadde vært sammen i Vietnam for 34 år siden, nå gikk han god for kandidaten som en mann av ære og integritet. Under intens skuddveksling i Bay Hap River hadde Kerry uforferdet snudd en liten kanonbåt og reddet livet til en våpenbror.

Åstedet var en park i Charleston i Sør-Carolina. Det var fullt av folk og stor stemning. Den overraskende vendingen på Kerry-kampanjen hadde så vidt gått opp for slitne valgarbeidere. Litt vantro så de seg rundt og registrerte at de var sentrum for oppmerksomheten.

Jeg kunne ikke la være å tenke på relevansen i det hele. Hva hadde Bay Hap River å gjøre med evnen til å styre verdens eneste supermakt? Vel var Kerry kjapp til å manøvrere den gang, men hva med dagens enorme budsjettunderskudd, fattigdom og 43 millioner mennesker uten helseforsikring, hvordan skal det navigeres fra en kanonbåt?

URGAMLE SYNDER

og like gamle bragder preger den amerikanske valgkampen for øyeblikket. Hver dag dynger Det hvite hus pressefolkene ned med bunker av papirer fra George W. Bushs tjeneste i nasjonalgarden i Alabama i 1972. Poenget er å fortelle at han ikke tok tjuvpermer, og ble dimittert med ære. I helga klarte de til og med å hoste opp en mann som kunne huske den unge Bush fra tjenestedagene på 70-tallet.

DOUGLAS BRINKLEY,

historiker og forfatter av boka «Tour of Duty: John Kerry and the Vietnam War» hevder at den militære erfaringen alltid har spilt en helt sentral rolle i valget av amerikansk president. Bill Clinton-åra, rett etter den kalde krigens slutt, var et unntak. 11. september gjeninnførte det militære aspektet.

- 2004 er et perfekt tidspunkt for å få den amerikanske tradisjonen vifte-med-den-blodige-skjorta inn i det politiske ordskiftet igjen. Fotballmammaene i 1990 er blitt til sikkerhetsmammaene i 2004. Det kandidatene vil fortelle dem, er: Med meg er du trygg, sier Brinkley. Fotballmammaene var Clintons kjernetropper av kvinner med barn og bil - alltid på vei til en eller annen trening.

- For første gang dreier nasjonal sikkerhet seg ikke om en ubåt i Østersjøen eller tropper i Korea, men om å handle på et shoppingsenter eller å gå inn på et fly, sier demokrathistorikeren Kenneth Baer.

SIKKERHETSMAMMAENE

var nettopp hva Bush-rådgiveren Karl Rove hadde i tankene da han dresset opp presidenten i jagerflyuniform og lot ham lande på dekket av hangarskipet «Abraham Lincoln» i fjor vår. Et arrangement han nok kunne tenkt seg ugjort i dag. Stilt overfor den ekte og høyt dekorerte krigsveteranen Kerry har landingen fått en emmen smak.

Det er dette demokratene synes er så herlig, og som gjør oppslutningen om Kerry så entydig. I ropet på ABB - Anything But Bush - er svaret blitt John Kerry. Med ham kan partiet unngå å bli malt inn i et hjørne som reddharer og pyser, unngå å kjøre tapende inn i solnedgangen med Michael Dukakis bak spakene i en tanks.

Demokratene har lenge, ifølge kommentatoren Chris Matthews, vært sett på som mammapartiet, mens republikanerne er pappapartiet. Mammapartiet er imot all vold, lukker øynene og legger varme ulltepper rundt barna på kjøkkenet, mens pappapartiet tar på seg gummistøvler og griper rørleggertanga for å gå ned i kjelleren og drepe rotter.

KARAKTERSPØRSMÅLET

er rimeligvis viktig i en så mektig posisjon som USAs president. Etter Howard Deans rabiate utrop i Iowa ble det vanskelig å se ham for seg i det ovale kontor med fingeren på atomknappen.

Velgerne vil gjerne vite hvilken personlighet personen som sitter i Det hvite hus, har. Er det en som fatter hva det betyr å gå til krig og å være soldat? En som klarer presset og kan få respekt som øverstkommanderende? I dette perspektivet og i den enkle terrorfrykt - kan man ane en mening med de fordums militære styrkeprøvene.