Blodig slag i Lille Bosnia i går

OBELIC (Dagbladet): Nok en gang eksploderte det i går i kruttønna Mitrovica: Etter et to timer langt gateslag med håndgranater, skyting og steinkasting i bydelen Lille Bosnia, havnet seksten franske KFOR-soldater, tjue serbere og fem albanere på skadelista.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks av franskmennene lå i går kveld fremdeles på sykehus. Tolv mennesker har de siste tre ukene mistet livet i sammenstøt mellom albanere og serbere i Mitrovica.

For KFOR er denne byen prøvesteinen for et framtidig multietnisk Kosovo. For serberne er byen deres siste skanse i denne krigsrammede provinsen.

Banket med kubein

Gårsdagens sammenstøt var i den serbiskdominerte nordlige delen av Mitrovica, men i en bydel der det både bor serbere og albanere.

Ifølge øyenvitner begynte det hele med at en albaner ved navn Ljuan Miftari begynte å slå løs på en serber med et kubein.

Flere serbere kom til for å hjelpe offeret og denge opp angriperen, mens albanere strømmet til for å bistå sin mann.

Granater mot KFOR

Mens slagsmålet pågikk, skjøt en annen albaner to skudd med en jaktrifle mot serberne fra en bakgård like i nærheten. En serber ble truffet og alvorlig såret. Flere skudd ble løsnet før en annen albaner kastet to håndgranater.

Da franske KFOR-soldater kom til stedet rett etter, kastet albaneren Djelal Ademi to håndgranater mot dem. Flere franskmenn ble skadd.

En av dem lå hylende i veien og skrek av smerte. De skadde franskmennene ble dratt i sikkerhet av sine kamerater.

Både Ademi og mannen som brukte kubeinet ble seinere arrestert av de franske soldatene. Det ble også to andre albanere.

Eksplosjoner

Mens roen ble gjenopprettet i Lille Bosnia, rystet to eksplosjoner et bolighus lenger nord i byen. En leilighet i sjuende etasje ble ødelagt, men ingen mennesker ble skadd.

Dette er et boligkvarter hvor flere titalls albanere den siste tida har fått flytte hjem under KFOR-beskyttelse. Serberne ønsker alle albanere ut av det nordlige Mitrovica, mens albanerne vil ha den sørlige delen for seg sjøl.

Ifølge en KFOR-kilde Dagbladet snakket med i går kveld, var det ikke tatt stilling til om flere KFOR-soldater skal forsterke vaktholdet i Mitrovica.

Et slag i ansiktet

Men ett er sikkert: gårsdagens sammenstøt er et nytt slag i ansiktet på dem som håper på et framtidig multietnisk Kosovo.

GRANATER: En albaner kastet granater mot franske soldater da de grep inn i et slagsmål mellom serbere og albanere.